12 Ocak 2010 Salı

Sebzeli Yeşil Mercimek Yemeği

Pırasa Çorbası
Sebzeli Yeşil Mercimek Yemeği
Kuskus Salatası (kısır)

Dün aldığım kütür kütür pırasalarla bol limonlu bir pırasa çorbası pişirdim. Sinanın son 2 senedir hala en sevdiği çorba neyse ki. O ben ne kadar pırasa çorbası desem de limon çorbası demeyi tercih ediyor. Muskat ve toz zencefil. Bu çorbayı çok özel yapan iki baharat. Onlarsız yapmayı denememek lazım.
Bol sebzeli yeşil mercimek yemeği pişirdim. Soğan, havuç, kırmızı biber ve sarımsak zeytinyağında az tuz ilavesi ile kavrulur. Küçük küp şeklinde doğranmış kerevizler ve az bir salça ilave edilir. Yarım saattir sıcak suda beklemekte olan yeşil mercimekler de süzülerek tencereye eklenir. Sonra gelsin baharatlar: tuz, karabiber, kimyon, kendi yaptığım bir hint baharat karışımı olan garam masala. 1 bardak mercimek’e 2 bardak sıcak su ilavesi ile, altı kısık, ağzı kapalı 15-20 dakika pişirilir.
Bu yemeği yarım bardak mercimek yarım bardak bulgur şeklinde yapmış ve bu bol sebzeli, mercimekli pilav halini de pek bir beğenmiştik. Yeşil mercimekli bu hali yanına pilavımsı bir şeyler istiyor.
Yanına bulgur pilavı yapacaktım ama son anda fikrim değişti. Yarım bardak ince bulguru, yarım bardak sıcak su ve az salça karışımı ile bekletip şişirdim. İçine baharat olarak tuz, karabiber, kimyon, sumak, kuru nane, sebze olarak ise boll maydanoz ve domates ekledim. Üzerinden sızma zeytinyağı ve limon suyu gezdirim. Az malzemeli bir kısırımız oldu. Bol ekşili, bence pilavdan daha güzel yakıştı mercimeğin yanına.
Bol marul ve ev yapımı yoğurt, kısır ve mercimek yemeğimiz ortaya, pırasa çorbalarımız tabaklara.
Böyle bir sofra, günlük tüketilmesi gereken tüm besin gruplarını içeriyor: tahıl, baklagil, süt ürünü, sebze (hem pişmiş, hem taze). Yani karbonhidrat, protein, vitamin, mineral ve bol lif!
Sinan hepsinden çok güzel yedi. Civan hiçbir şeye ağzını sürmedi. Çok fena hasta. İyileşince umarım böyle bir sofranın hakkını o da verir.
En kötü soframız böyle olsun.

Falsolarım: Sebzelerim organik değil. Bir de, normalde bu mevsimde domates almıyorum ama uzun zaman yemeyince insan özlüyor. Görünce dayanamadım. Almamak lazım. Ve sebzelerim için hemen Ali Yener (Alaplı) çiftliğinden haftalık kutu almayı organize etmem lazım.

6 yorum:

ÇINAR'IN OYUNCAK ÇANTASI dedi ki...

Tarifler için teşekkür ederim. En kısa zamanda deneyeceğim. Sevgiler

Adsız dedi ki...

Yaklasik 1 sene aradan sonra tekrar yazmaniza cok sevindim!
Hatice

semiramis dedi ki...

teşekkürler Hatice!
ben de sevindim aslında:)
sevgili Çınar'ın annesi,
aslında bu yemeğin yarım bardak mercimek, yarım bardak bulgur şeklindeki pilav hali sanki daha bir kolay yeniyor gibi geldi bana.
netekim ertesi gun sade bir bulgur pilavı yaptım tereyağlı. onunla karıştırarak koydum benimkilerin tabaklarına. yanına da buharda pişmiş karnabahar ve brokoli, ve yoğurt. Bu kombinasyonları da sevdim ben.
umarım Çınar da sever.
sevgiler
Semiramis

Demet dedi ki...

semiramis yeniden yazmana çok sevindim yeşil mercimekli tariflerin benim favorimdi ama evdeki minik geçen sene 1 ken yediği yeşil mercimeği şimdi yemiyor malesef bunu da denemeliyim,
bu arada pırasa çorbasını görmemiştim öncesinde şimdi aldım tarifini teşekkürler..devamı gelir değil mi :)

semiramis dedi ki...

sevgili Demet,
devami gelicek yazilarimin. hem de cok daha fazlasi gelicek:) calisiyorum pek faydali birsey uzerinde. umarim hosunuza gider.
bi yesil mercimekli eriste tarifim var. benimkiler bayiliyor. bugunlerde veririm. umarim onu sever:)
sevgiler,

Çiğdem dedi ki...

Tariflerinizi uygulayan ve feyz alan biri olarak..Geri dönmenize çok sevindim.

Related Posts with Thumbnails