5 Ocak 2009 Pazartesi

Tencerede Susuz Tavuk

Tavuğu en kolay ve en lezzetli pişirme yöntemi nedir desem? Evet bildiniz: tencerede ağzı kapalı, altı çok çok kısık hiç sıvı eklemeden 1 saat pişirmek. Yöntem aynı, buladığınız baharat ve soslarla, yanına koyduğunuz sebzelerle her seferinde farklı. Süper kolay, süper lezzetli, bizim gibi süper (!) annelerin süper çocukları için süper bir tarif. O nasıl bir tat yoğunlaşması, anlatamam. Sinan’ın tepkisi bir fikir verebilir belki: “ANNE BU GERÇEKTEN ÇOK LEZİİİİİİİİİZ!”

Tencerede Susuz Tavuk

Tavuk but, pirzola ya da baget (derisi üzerinde olmalı)
Tuz
Baharatlar (karabiber, kimyon, köri*, kekik vs…)

  1. Tavuk parçalarımızı tuz ve baharatlara buluyor ve çok az sıvıyağ gezdirdiğimiz yayvan bir tencereye tek sıra sığıştırıyoruz.
  2. Ağzını kapatıyor, altını çok çok kısıyor ve en az 1 saat pişiriyoruz. Tencere ısınana kadar altı normal ateşte olur ve zaman kısıldığından itibaren tutulur ise pişirme süresini ayarlamak çok daha kolay olur.

Çeşitleme Önerileri:

  • Doğranmış ya da rendelenmiş 2-3 domates, bütün bırakılmış ama hafifçe üzerine bastırarak ezilmiş 5-6 diş sarımsak, belki bütün 2-3 sivri biber. Tencereye yerleştirilen tavuğun üzerine ser tüm malzemeleri. Sonra yak altını.
  • 1-2 kaşık soya sosu, 2-3 diş ezilmiş sarımsak, yarım portakalın suyu, 1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil**, 1 çay kaşığı bal (yani ev yapımı teriyaki sos). Hepsini karıştırıp tavuğu bu karışımda marine edersek daha bi yumuşak daha bi lezzetli oluyor.
  • Aromatik otlardan eklenebilir. Defne yaprağı ya da taze biberiye…
  • Az irice doğranmış sebzeler: havuç, patates, bezelye, soğan… Yine tavuğun üzerine gelecek ve biraz da aralarına sıkışacak şekilde yerleştirilmiş…
  • Salça, sarımsak ve baharat karışımı. Tavuk parçalarını bu karışıma bulanıp 4-5 saate kadar marine edilebilir ya da hemen tencereye dizilip altı yakılabilir.

Dün yaptığım nasıldı anlatayım. Tavuk bagetleri çok az sıvıyağ gezdirdiğim tencereye dizdim. Üzerinden tuz, karabiber ve köri ekledim. 2 doğranmış orta boy domates, 5-6 diş sarımsak serdim üzerine ve yaktım altını. 1 saati biraz geçti pişirme sürem.

Tavuklar çok lezzetli oluyor. Üstelik tencerede kalan sos da pilav ya da çorba yapımında kullanılabiliyor. Benimki sebzeli şehriye çorbasına dönüşecek bugün mesela. İçine de kalan 1 bagetin etlerini didikleyeceğim.

Dipnotlar:
*Köri karışımımı kendim hazırlıyorum. Hazır olanlarını sevmiyorum pek. İştahımı tıkıyor. Sizde de aynı hissi veriyor ise şu formüllerden biri ile kendi karışımızı hazırlayabilirsiniz. Çok değişik oranlarda değişik baharat kombinasyonları var. İlla ki biri hoşunuza gider.

  • Eşit miktarlarda toz kimyon, toz kişniş, toz karabiber, toz zerdeçal ve toz zencefili küçük bir kavanozda karıştırın. 1’er tatlı kaşığı mesela.
  • Ya da 4 ölçü toz kişniş, 2 ölçü toz kimyon, 2 ölçü toz zerdeçal, 1 ölçü toz zencefil.
  • Bu ana baharatlara çok daha çeşitli baharatların eklendiği tarifler de var. Hardal tohumu, rezene, kakule, karanfil gibi. Ben bir kere denedim öyle bir tarif. Şahane bir şey oldu. Sonra üşenip yukarıda yazdığım şekilde hazırlamaya başladım. Üşenmeyip tekrar yapmalı.

**Taze zencefil Zonguldak ta bile bulunuyorsa her yerde bulunuyordur artık. 1 kök alıp soydum, hepsini rendeledim ve buz kalıplarına doldurup küp küp dondurdum. Sonra bir buzluk poşetinin içine döktüm ve o şekilde buzlukta saklamaya devam ediyorum. Her kullanım için 1 küp çıkarıp çözdürüyorum.

2 yorum:

Yunkabu dedi ki...

birinci onerinizi uyguladim, harika oldu. cok tesekkurler paylasiminiz icin.

Yunkabu dedi ki...

birinci onerinizi uyguladim, harika oldu. cok tesekkurler paylasiminiz icin.

Related Posts with Thumbnails