14 Ocak 2009 Çarşamba

Sütlü Lahana Çorbası

Biricik komşum Rabia ile bir araya geldiğimizde hemen rapor veririz birbirimize. Şu yemeği yaptım kötü oldu, şunu pişirdim pek güzel oldu diye. Bu çorbayı bana söylediği anda pişirmek için öyle sabırsızlandım ki. Ailecek çok seveceğimizi hemen anlamıştım. Tarif Lezzet dergisinden fakat oranlar biraz anlamsızdı, değiştirdim. Bir gece önceden ıslat, sonra haşla gibi işlemlere tabi tutulması gereken yarma yerine de zaman fakiri anneler için daha uygun olması itibari ile bulgur kullandım. Ve çorbanın üstüne tarifin aslındaki tereyağ+pulbiber ikilisi yerine dereotu kulandım. Öyle güzel yediler ki. Eşimin de “şahane olmuş” demesi ile (ki bilenler bilir yemek hakkında pek yorum yapmaz, nasıl olmuş diye sorsam ancak 3. soruşumda ayıp olmasın tarzı bir güzel olmuşu ağzından zorla çekerim) HemenBlogaYazılmasıGerekenTariflerin en üst sırasına oturmuş oldu. Buyurun tarife. Okuyunca sizin de hemen pişiresiniz gelecek. Eminim.

Sütlü Lahana Çorbası
6 porsiyon

200 gr beyaz lahana, kıyılmış
2 kaşık sıvıyağ
1 kuru soğan, yemeklik doğranmış
1 patates, rendelenmiş
1 çay bardağı bulgur
1 lt su
2 bardak süt
Tuz, karabiber
1-2 kaşık dereotu, kıyılmış

  1. Sıvıyağda soğanı kavurun. Bulguru ve sıcak suyu ekleyip ağzı kapalı 10 dakika kısık ateşte pişirin.
  2. Lahana, patates ve sütü ekleyin. Ağzı kapalı olarak pişirmeye devam edin. 30 dakika kadar.
  3. Altını kapatın. Tuzunu, biberini ve dereotunu ekleyip ağzı kapalı olarak en az yarım saat dinlendirin.
Kıvamı, şöyle nasıl anlatsam yumuşak bir koyulukta oluyor. Çorba değil de sanki sulu yemek gibi. Pişirirken suyu gözünüze az gelip de fazladan su ekleyip güzelim yemeği çorbaya çevirmeyesiniz. Benden söylemesi.
Çorba, lapa, kapuska. Neden olumsuz çağrışımları var bunların? Neden??!!

6 yorum:

tasarım mekani dedi ki...

Lahanayi cok severim... Kendimde bir karadenizli oldugum icin lahanasiz edemem... Ama sutlu lahana corbasini hic duymamistim. Kesinlikle denemeyi dusunuyorum :)) Meraktayim nasil olucak diye... Evvela lahana bulmak gerekiyor. Lahana derken Karalahanayi mi kastediyorsunuz?

semiramis dedi ki...

sevgili tasarim mekani,
sorun için teşekkürler. yazmam lazımdı. Beyaz lahana. tabi eskisi gibi fotografla yayınlayabilseydim tarifleri boyle bir soruya gerek kalmazdi:( umarim tekrar forograf cekmeye baslayabilirim. Denersen biraz da baharat katmanı tavsiye ederim. Biraz kimyon, biraz köri. gerçekten çok güzel oluyor. Sonucu merakla bekliyor olacagim burada:)

tasarım mekani dedi ki...

Bilgileriniz icin tesekkurler.. yaptigim zaman haber ederim. Karalahana ile denesek olurmu acaba? :)

semiramis dedi ki...

Kara lahan aile olur mu? Zor soru. Bilgigim kadarı ile 2 cesit karalahana var. Siz biliyosunuzdur zaten, duz yaprak seklinde olan bir de "mancar" dedikleri beyaz lahana gibi obek ama acik obek seklinde. Ortalardaki yapraklar daha beyaz, dışa doğru koyu yeşile doğru giden. Şimdi bu mancarın tadı daha tatlı. Onunla olabilir sanki. Ama diger duz yapraklı lahana ile hem daha sert olması hem de tadı açısından sanki olmaz gibi. Ama mutfakta olmaz diye birşey olmaz! Denemeden bilinmez tabi. Ama:) ben sanki beyaz lahana dururken diğeriyle denemem.

BETUL dedi ki...

Portakal agaci forumunda sutlu pazili buna benzer bir tarif gormustum. Orada da cok methediyordu arkadas..

Oyle guzel anlatmissiniz ki yarin denemeye karar verdim. Blogunuz gercekten guzel, birakmayin oldu mu?

drsidar dedi ki...

ben şu an yapıyorum pişiyor tadına bakınca haber veririm
tarif için teşekkürler

Related Posts with Thumbnails