14 Mayıs 2008 Çarşamba

Balkabaklı Kek


Arkadaşlarla, çoluk çocuk çok güzel bir haftasonu geçirdik. Küre dağlarının eteklerinde, alabildiğine yeşil, alabildiğine taze... Özellikle çocuklarımız birbirleriyle kaynaştı, oynadı. Gerçi çoğu zaman ağlaştılar ama o bile güzeldi açık havada.
Ben ikram etmek üzere naçizane bişeyler hazırlamıştım arkadaşlara. Yüzüme karşı, hepsini çok beğendiklerini söylediler. Doğal olarak tabi:) En çok da kekin tarifini buraya koymamı istediler. Sanki ikramlarımı beğenmelerinden daha çok blogumu takip ediyor olmalarından mutlu oldum:) E tabi tarifi koymak için keki tekrar pişirip fotoğrafını çekmem gerekiyordu. Taaa çarşambayı bulmam bu sebepten.
İşşşte beklenen tarif. Meltem Hanım, siz önden buyurun...

Balkabaklı Kek
1 bardak (cup) = 250 ml

2 bardak tam buğday unu (normal un da kullanılabilir)
1 bardak pekmez
1/2 bardak şeker
4 yumurta
1 bardak ayçiçek yağı
2 bardak balkabağı püresi*
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı toz zencefil

*Balkabaklarını, mevsiminde buharda pişirip blender ile püre haline getirmiş ve 2 bardak ölçüsünde poşetleyip buzluğa kaldırmıştım. İnsan gözde tariflerinin malzemelerini buzluğunda her daim hazır bulundurmalı:)

1. Şeker ve yumurtayı iyice çırp.
2. Yağ ve pekmezi ekleyerek karıştır.
3. Tüm kuru malzemeleri bir kaba ele. Yumurtalı karışıma ekleyerek karıştır.
4. Yağlı kağıt serilmiş geniş bir kalıba (2 parmak kalınlığını geçmeyecek şekilde) dök. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 25 dakika pişir.

Kalıp olarak mini fırınımın tepsisini kullandım. İçine serdiğim yağlı kağıdın kenarlarını yüksek tutarak kabardığında taşmasını önledim. Daha önce yaptıklarımdan daha ince ve güzel oldu. Kesinlikle geniş bir kalıpta pişirmek gerekiyor. Ne kadar ince o kadar güzel.
Fırından ilk çıkardığımda 2 parmak kalınlığında idi. Soğuyunca hafifçe iniyor.

Bu kadar bilgi/belge yeter mi arkadaşlar?

Son olarak, gezimizden blogumun içeriğine uygun güzel bir kare. Sofradayız, yiyoruz, yiyoruz, yiyoruz...





5 yorum:

Adsız dedi ki...

Semoşum ellerine sağlık çok güzel görünüyor bu mevsimde balkabağı bulmak biraz zor ama arayacağım ve Defnem çok sevmişti..

M.İ.N.İ dedi ki...

çok güzel bir fotoğraf deterjan reklamlarını hatırlattı bana bu uzun sofra

Unknown dedi ki...

Merhabalar bloğunuzu çok çok beğendim.Benim kızım 15 aylık ve hiç sebze yemiyor.sizin çorba tariflerinizi denemeyi düşünüyorum,inşallah yer.Bu ara her zaman yediği çorbaları bile reddiyor ne yapıcam bilemiyorum.Ona yemek yedirmek ve ne pişirsem derdimiz çok büyük.Başarılar dilerim.bu arada Bende Bartında oturuyorum.

semiramis dedi ki...

merhaba welkin, hoşgeldin:)
umarım yer kızın bu çorbalardan. ve umarım siz de beğenirsiniz. Çünkü benim tüm uğraşım ailece ve beğenerek yiyebileceğimiz sağlıklı yemekler pişirmek. Yemeklerin nasıl olduğunu, Ela bebeğin yiyip yemediğini merak ederim şimdi. Haber edersiniz di mi?

hatice dedi ki...

balkabakli kek tarifinde balkabagini hangi asamada katiyoruz semiramis hanim?:))

yaptim, ve yine yaptim. tarifi bire bir uyguladim, ama biraz balkabagini fazla koydum... unutmak icin buzdolabina koydum (unutmazsam hepsini yiyorum da:))
ofise getirdim, kirintisi kalmadi diyebilirim...

tesekkurler tekrar sevgili ablacigim....

Related Posts with Thumbnails