26 Ocak 2008 Cumartesi

Sebze Çorbası, Tavuklu-Sütlü-Bulgurlu



Şu fotoğrafta gördüğünüz şey benim hayatımı değiştirdi. Abartmıyorum. Bu çorbayı ürettiğim tarif, aldığımdan beri elimden düşüremediğim ve her gün içinden bir tane daha çorba yapmak için inanılmaz heyecanlandığım son zamanlarda edindiğim ennnnn muhteşem yemek kitabından: “Dumanı Üstünde Doyurucu Çorbalar - Kolay Ekmekler, Candan Turhan, Oğlak Yayınları”
İçindeki çorbalara inanılamıyor! Bu satırları her kim okursa lütfen bir tane edinsin bu kitaptan, abartmadığımı gözleri ile görsün.
Kitapta Esma Sultan Çorbası olarak geçen bu çorba esas olarak kabak ve taze fasülye ile yapılıyor. O hali de muhteşem. Ben içine tavuk eti ve 1-2 çeşit sebze daha ekledim. Sinan çok sevdi. Biz de bayıldık. Son haftanın en hapır hupur yenen yemeği oldu. Ayrıca misafir menümün çorbalığına terfi etti kendisi.
Gelelim tarifimize.

Tavuklu Sebze Çorbası
6 porsiyon

3-4 kaşık zeytinyağı
1 soğan, yemeklik doğranmış
4-5 diş sarımsak, ezilmiş
100 gr tavuk kıyması*
1 kaşık un, tepeleme
¼ bardak bulgur
1 lt su
Sebze, her birinden ½’şer bardak küçük doğranmış (havuç, kabak, kırmızı biber, konserve mısır)**
1 bardak süt
Tuz, karabiber
Dereotu, 1 avuç dolusu

*Her hafta sonu 1 bütün tavuk alıp etini kemiğinden ayırttırıyoruz demiştim ya. İşte o etin bir kısmını mutfak robotunda kıyma haline getirip 100 grlık parçalar halinde (tenis topu büyüklüğünde) buzluğa kaldırıyorum. Çorbaya koymak ya da 1 porsiyon köfte hazırlayabilmek için.
** Başka neler yakışır, aklıma gelenler: Yeşil fasülye, bezelye, yeşil biber, mantar, karnabahar, brokoli vs.
  1. Soğan ve sarımsağı yağda kavuralım.
  2. Tavuk kıymasını ekleyelim ve kavurmaya devam edelim.
  3. Unu ilave edip bir iki kez karıştırdıktan sonra sıcak suyu ve bulguru ilave edelim. Unun topaklanmasını önlemek için suyu karıştırarak ekleyelim. Ağzı kapalı kısık ateşte 10 dk kadar pişsin.
  4. Bu arada her birinden yarım bardak olacak şekilde 3-4 çeşit sebzemizi küçük küçük doğrayalım ve çorbamıza ilave edelim ve 15 dakika daha ağzı kapalı pişirelim.
  5. Sebzeler pişince süt, tuz, karabiberi ilave edip bir iki dakika daha pişirip altını kapatalım.
  6. Dereotunu ekleyip ağzı kapalı demlendirelim.
NOT: 1 yaşından küçük bebeğiniz var ise, onun için çorbadan süt ve tuzu eklemeden hemen önce 1-2 kepçe ayırabilirsiniz.

7 yorum:

Oya Kayacan dedi ki...

Kemal Sinan ve Alper Civan canlarımın, Candan Abla çorbasına bayılmalarına çooook sevindim. Bunu Candan'a yazmalıyım. Hepinizi öpüyorum, daaa, misafir yemeklerine bakamıyorum!!!

semiramis dedi ki...

Sevgili Oya Ablacim,
Candan'a yazacak olmanıza çok sevindim. Hatta ben de kendisine ne muhteşem bir kitap yazmış olduğunu bildirmek istiyordum. Sizden ya da Tijen abladan mail adresini istemek bile gelmişti aklıma.
Sinan ertesi gün içerken bile hala "anne, çok güjel ooomuş" diyodu.
Misafir yemekleri blogum karalama defteri gibi. Senelerdir not aldığımız şeyleri kardeşimle beraber temize geçirmeye çalışıyoruz. Daha henüz başındayım ve pek ilerleyemiyorum. İçinde müthiş şeyler olduğu için kullanıma kapalı değil yani:)
Bu arada Kürşat Tarım'a mail attım. Yardımınız ve teklifiniz için çoook teşekkür ederim. Ama sanırım adrese kargo ile gönderiyorlar. Mailime henüz cevap vermediler, o yüzden sanırım dedim. Domates kuruları gerçekten muhteşem görünüyor. Sabırsızlanıyorum siparişi verebilmek için. Tekrar teşekkür. ben sizin başınızı daha çok ağrıtırım gibi:)

Cocukla Cocuk dedi ki...

bak merak ettim şimdi yemek kitabını hemen edinelim birer tane...çorba benim de en sevdiğim yemek türüdür, yaz kış her zaman ne çeşit olursa olsun vazgeçmem çorbadan..sevgielr bizden

Oya Kayacan dedi ki...

Candan böyle yazmış, "a a a ne seker! ne güzel seyler demis kitabim hakkinda yasasin :)) ne zamandir iltifat almamistim da... blogcu arkadasa da (simdi oraya yorum yazmaya üsendim) sana da tesekkürler."
Semiramis'çiğim, Kürşat için istediğin ürünleri belirleyip verdikleri banka numarasına para yatırman gerekiyor galiba. Sayfanın tepesinden öyle anlıyorum...

seyabb dedi ki...

Çocuklar bu güzel yemeklere hayır demiycekler sanırım

Hilal KAYA dedi ki...

merhabalar
gerçekten harika bir blog, hemen ekliyorum takip ettiğim bloglar listeme.. şu anda çocuğum yok ama bu siteyi keyifle gezdim... öğrenilecek çok şey var:)) çok teşekkürler böyle yararlı bir blog oluşturduğunuz için, ellerinize ve yüreğinize sağlık...

Ceylan dedi ki...

Semiramis'ciiiim,
Nasılsın canım ! Biz iyi sayılırız ama bir yandan işe alışma, bir yandan çocukların malum kış hastalıkları derken kendime hiç ama hiç vakit ayıramıyorum. Blog bir yana, yemeklere elimi sürmüyorum, kendime hiç bakamıyorum!! Çalışmak güzel ama işte 2 bebeyle böyle bedelleri var. Bir de benim oğlanlarım hiç uyumuyorlar. Geceler bir trafik bir trafik ! Hastalık olunca zaten biliyorsun nasıl huyları değişir..
Neyse şikayet etmek istemiyorum, biran önce alışıp, atlatıp yeni yemek tarifleri ile döneceğim söz ! Yoksa çekilmez bu hayat!!
Tariflerine bayıldım canım, hemen print edip mutfağa koyacağım. O kitabı alamadan geldim Bakü'ye, birinden istemeliyim hemen..
Çoook sevgiler canım..

Related Posts with Thumbnails