5 Ocak 2008 Cumartesi

Kıymalı Çeşitlemeler


Can havliyle ortaya çıkan, bu zamana kadar nasıl olur da aklıma gelmez diye hayıflandığım güzellikte ve kolaylıkta bir yemek. Eminim başkaları biliyordur, yapıyordur böyle şeyler ama benim daha yeni aklıma geldi.
Köfte yapmak için kıyma çıkartmıştım ama yemek vaktine yetiştiremedim. Sinan tadına bakma bahanesi ile yere dökülmüş ekmek kırıklarına kadar inmişken bi çırpıda ortaya bu çıktı. Tabağını birlikte hazırladığımız için de daha bi güzel yedi. Ekmeği mutfak robotuna parçalayarak koydu, çekti, tabağına aldı. Benim doğradığım sebzeleri elleriyle ekledi. Karabiberini kendi çekti.

Malzemeler
Tek porsiyon

2-3 yemek kaşığı kavrulmuş kıyma
2-3 yemek kaşığı ufalanmış ekmek
Tuz, karabiber, kimyon, kişniş vs…

Bu temel karışıma her tür sebze, yeşillik ve hatta meyve ekleyebilirsiniz. Ben 1-2 yemek kaşığı doğranmış kırmızı biber ve konserve mısır ekledim. Ertesi gün yaptığımda ise nar ve maydanoz koydum. Narlıya bayıldı!


Yapılışına gelince: hepsini tabağa koyup karıştırıyorsunuz. Çok karışıkmış di mi:)


Başka neler konur? Buharda pişmiş sebzeler (günaşırı olur bizim evde buharda pişmiş patates, havuç, brokoli yeşil fasülye, karnabahar. Bebek için…), seviyorsa kuru soğan, konserve bezelye, aaaa ıspanak da şahane olur, maydanoz gibi çiğden konabilir. Ya da yıkadıktan sonra yapraklarında kalan su yeterekten ağzı kapalı tencerede kısık ateşte söndürür, fazla suyunu sıkar da börek yapar, ekmeğe kadar, buzluğa falan koyarız ya. O halini küçük küçük kıyıp eklesek, çocuk da yese, daha başka ne ister bir anne?

Bu yemek beni süper gaza getiren İlknur için geldi. Nazlısı sevecek mi bakalım bu yemeği?

Kırmızı Biber Hakkında:
Tatlı kırmızı ve yeşil biber bildiğiniz gibi çok iyi bir C vitamini kaynağı. Bebeğimizi ve çocuğumuzu bu güzel sebzeden maksimum yararlandırabilmek için püre ya da doğranmış olarak çiğ yedirmeye çalışmalıyız. Çünkü pişirme işlemi C vitaminin neredeyse tamamını öldürür.
Satın aldıktan sonra biberlerimizi oda sıcaklığında bırakmadan mümkün olduğunca çabuk dolaba kaldırmalıyız. Dolapta bütün olarak 5 gün, doğranmış olarak ise 2 gün durabilir. Buzluğa koymak için ise herhangi bir ön işlem yapmak gerekmez. 12 aydan küçük bebekler için, püre yapıp buz kalıplarına dökerek (üzerini hava almayacak şekilde streç filmle kapladıktan sonra) dondurabilir, gerektiğinde 1 küp çıkarıp mikrodalgada ya da buzdolabı kısmında çözdürerek pişirme işlemini tamamlamış çorbalarına ekleyebiliriz. Daha büyük bebeklerimiz için ve çorbalarda yemeklerde hemen 1 avuç alıp tencereye eklemek için ise doğranmış olarak doğrudan buzluk poşetlerinin içine koyup dondurabiliriz.
Kaynak: Super Baby Food, Ruth Yaron

5 yorum:

Tijen dedi ki...

Sevgili Semiramis,
İncirler yılın ilk kuru incirleriydi (bu resmi çekeli 2 yıl mı oldu 3 mü?) ve cevizleri de kendim kırmıştım. Hepsi tazecikti yani...
Sevgiler buralardan.

M.İ.N.İ dedi ki...

bloğu açtığımda yeni tarif eklediğini görünce çok sevindim yazıyı okurken birden adımızı görünce çok heyecanlandım ve aynı satırı iki kez okudun inan bana.çok teşekkür ederim çok incesin mutlaka denicem nazlıya özel bu tarifi ...

Cocukla Cocuk dedi ki...

Narlı olanı çok anlayamasam da :))çocukların çeşitli yemekler yemeleri çok güzel :)sevgiler bizden

semiramis dedi ki...

sevgili ilknur,
ne demek. rica ederim. umarım sever nazlı kızın.

nar herşeye çok yakışır ama sevgili çocuklaçocuk. Salataya, kısıra... Sevmez misiniz siz peynirle birlikte üzüm, karpuz, armut yemeyi. Ben bayılırım elma ile pişmiş tavuğa, tavuk/balık sandviçlerinin içine ince dilimler halinde elma/armut koymaya, yeşil salatalara armut/portakal/nar/çilek koymaya. Sinan da sevecek gibi.
Herşeye yakışır, herşeyi olduğundan daha güzel gösterir, daha güzel tadıtır nar.
sevgi benden...

kedi dedi ki...

Kişniş kullananlar hep cool gelmiştir bana yahu!
Hiç bilmem tadını bırak kullanmayı.
Buna yeşil mercimekte yakışmaz mıydı bu arada?

Related Posts with Thumbnails