6 Aralık 2007 Perşembe

Pileli Kabak Böreği

Pileli böreği ilk kez Portakal Ağacı’nda görmüştüm. Kesin şahane olur diye yaptım, hakkaten öyle oldu. Normalde çok fazla börek yapmam. Bi pişirsen çok olur, ilk yiyince iyi de sonra sürünür de sürünür. Bi de çocuk yemezse iyice hevesin kaçar. Ama bu pile olayı bütün bu sorunları ortadan kaldırıyor. Birincisi, 1 yufka ile bile yapabiliyosun. İkincisi, neli yaparsan yap iç malzeme ile yufka dengesi çok güzel oluyor ve iç ile yufka bütünleşmiş oluyor. Yani çocuklar, içini yufkadan ayıramıyor. Üçüncüsü, ince bir börek oluyor, çok kibar, çok narin.
Bu şekilde yapınca Sinan bayıldı böreğe. Domates çorbası ile birlikte yapıyorum genelde. Bi kaşık çorba alıyor, sonra bir parça börek. Yüzünde “ne kadar doğru bir şey yapıyorum di mi anne” bakışı, gülümseyerek kafasını iki yana sallayarak yiyor. Öyle görünce onu öpücüklere boğasım geliyor. Tutuyorum kendimi. Aman dikkati dağılmasın! Toplaması öyle zor ki çünkü.

Börekte de bir arayışa girmem uzun süre. Börek artık kabaktır benim için, piledir. İncedir, kibardır, narindir.

Pileli Kabak Böreği
Ölçüler mini fırın tepsisine göredir.
1 bardak=250 ml
2 yufka
2 kabak, rendelenmiş
1/2 bardak yoğurt
1/2 bardak süt
1/2 bardak peynir (kaşar, beyaz, dil, örgü, labne vs.)
1/4 bardak zeytinyağı
Maydanoz, dereotu
2 yumurta
Karabiber, kırmızıbiber
  1. Yufka hariç tüm malzemeler karıştırılarak iç malzemesi hazırlanır.
  2. Yufkanın biri tezgaha serilir. Üzerine iç malzemenin yarısı tüm yufkayı ıslatacak şekilde yayılır.
  3. Üst ve alt uçları pilelendirilerek ortada birleştirilir.
  4. Ortadan ikiye bölünür (yani tepsinin boyuna göre) ve yağlı kağıt serilmiş olan tepsiye yerleştirilir.
  5. Aynı işlem pek tabi ki diğer yufka için de tekrar edilir.
  6. 180 derece ısıtılmış fırında pişirilir.

8 yorum:

Cocukla Cocuk dedi ki...

gerçekten çok hoş, çok ilgimi çekti ne kadar yufka o kadar börek mantığı mükemmel

ayşegül laçinler dedi ki...

Merhaba, sayfanızı çok beğendim. Tekrar uğrayacağım.
Sevgiler...

M dedi ki...

ne iyi ettim de buldum sizi, ne iyi etmişsiniz de hazırlamışsınız güzel sitenizi. oğlum tam 10 aylık ve ben bazen mutfakta çıldırıyorum, hergün taze yemek hazırlamak çok zorluyor beni,bir de iş hayatı.
Çok sevindim çok:)
Sevgiler

Ceylan dedi ki...

Semiramis'cim ellerine sağlık! İkimiz de börek hazırlamışız en son bak - ortak birşeyimiz olmasa şaşarım zaten !! Bayılırım kabaklı böreğe. Hele de Mert yerse daha çok bayılırım !!! Şekerim şu pilelendirme işini ben pek anlamdım sanırım ama iyi ki fotolarını aşama aşama çekmişsin, baka baka deneyeceğiz derhal ! Hazır İstanbul'da iken "hazır" yufkanın keyfini çıkarmalı !
Sevgiler -şimdilik İstanbul'dan!

semiramis dedi ki...

heyoooo, yeni arkadaşlarım olmuş. Ayşegül ve Yasemin, hoşgeldiniz!

Sevgili cocuklacocuk,
Böreği beğenmenize çok sevindim. Umarım yaparsınız ve sizin de vazgeçilmezleriniz arasına girer.

Ceylancım,
Senin yakışıklı böreğinin yanında benimkinin lafı bile olmaz valla. Benimki tembel anne böreği, seninkiyse süper anne! Yapıyosun öyle şeyler, aklım kalıyo. Kafamda dönüyor simit, katmer poğaça, ıspanaklı böreklerin. "Ne zaman yaparım, yapabilir miyim ki?" diye. Denersen, Mert de yerse mutlaka haberim olsun olmaz mı?

Tijen dedi ki...

Afiyet olsun oğulcuğa. Onlar yedi mi tüm emeklere değiyor değil mi?

M.İ.N.İ dedi ki...

merhaba benim 19 aylık bir kızım var ve çok iştahsız bi çocuk.her gün yeni tarifler arıorum fakat çocukların yiyebileceği kadar besleyici bulmak çok zor bloğunuz bu anlamda tekrar heyecanlanmamı sağladı ilk olarak tarhanadan başlıcam bakalım inş. kızımda sever daha sık güncellerseniz bloğu çok sevinirim...

Unknown dedi ki...

:) merhaba siteme ziyaretiniz yorumunuz ve özellikle güzel püf noktalarınız için t. ederim bu benimde beğendiğim bir kek tarifi oldu çünkü az yağlı kekleri tercih etmeyi seviyorum..
sizinde dediğiniz gibi farklı alternatifler deneyerek farklı kekler yapmak farklı lezzetler yakalmak mümkün sanırım...Börek için ellerinize sağlık tavsiyem benimde yaptığım bir börek harcını denemeniz kabakla birlikte pastates katıncada güzel oluyor aşağıdaki linklere göz atmanızı tavsiye ederim...Sevgiler...

http://hayatintatlari.blogspot.com/2007/07/bzg-brek.html
http://hayatintatlari.blogspot.com/2007/05/rulo-brek_15.html

Related Posts with Thumbnails