5 Ağustos 2007 Pazar

Tavuk Suyu


Yemek yaparken lezzet arttırıcı olarak ne kullanırsınız: tuz, birkaç çeşit baharat. Belki biraz maydanoz, dereotu? Halbuki tavuk suyu gibi aromalı et suları, daha fazla çeşit baharat ve ot kullanarak hem daha lezzetli ve ilginç yemekler yapabilir hem de tuzu az kullandığımız için çocuklarımızın küçücük böbreklerini fazla yormamış oluruz. Her doktor, her beslenme uzmanı söylüyor, biliyorsunuzdur: 1 yaşına kadar hiç, daha sonraki yaşlarda çok az tuz.
Lezzetin Püf Noktaları adlı serimizin ilk yazısıdır bu. Otlar ve baharatlardan da bahsedicem ama bir numaralı püf noktamız Tavuk Suyu. Onunla yapılan yemeklerin tadına doyum olmaz. Bazı yemekler ise onsuz yapılmaz, yapılamaz. İçine ne atsan sonuç mükemmel lezzettir, sana kötü sürpriz yapmaz. Evdeki malzemelerle şahane yemekler yaratma fırsatı verir.
Tavuk suyu hazırlamak öyle atla deve değil. İş üşenmeyip kasaptan biraz tavuk kemiği almaya bakıyor. Kasaptan değil de marketten alışveriş yapıyor iseniz o zaman tavuk pirzola (bagetin etini kemiğinden sıyırarak hazırlıyorlar) alıp kemiğini tavuk suyu için kullanabilirsiniz. Et kısmını ise bizim nasıl yediğimiz bir sonraki tarifimde.

Tavuk Suyu için Malzemeler
1 kg tavuk kemiği
1’er adet soğan, havuç, kereviz
(sebze olarak)
1 defne yaprağı, 5-6 maydanoz sapı, 5-6 tane karabiber
(baharat olarak)
2 lt su, ya da malzemelerin üzerini geçecek kadar


  1. Bütün malzemeleri tencereye koyun.

  2. Kaynamak üzere iken altını iyice kısın. Fokurdamamalı fakat buhar çıkışı devam ediyor olmalı.

  3. 2-3 saat bu şekilde tıngırdadıktan sonra altını kapatın.

  4. Soğuyunca süzüp buzdolabına kaldırın.

Buzdolabında 3 gün durabilir. Bu süre içinde kullanamayacaksanız buzdolabı poşeti içinde buzluğa kaldırabilirsiniz. Buzluktaki ömrü ise 3-4 aydır.

Ben evden havucu eksik etmemeye çalışıyorum. Soğan, defne yaprağı ve karabiber zaten her daim mevcutlar. Kerevizi ise aldığım zaman sap ve yapraklarını yıkayıp buzluğa kaldırıyorum. Maydanozun sapını ve pırasanın yeşil yapraklarını da buzluğa koyuyorum. Böylece tavuk suyu hazırlarken malzemelerin hemen hepsi her zaman hazır olmuş oluyor.
Bu tarifi verdiğime göre artık tavuk sulu yemek tariflerine geçebilirim. Sinan yemeğin suyu lezzetli ise kesinlikle daha iyi yiyor. Tavuk suyu ile yaptığım yemekleri daha geri çevirdiği hiç olmadı. Denemeye, uğraşmaya, her hafta her hafta yeniden kaynatmaya kesinlikle değiyor diyor, başka da diyecek laf bulamıyorum.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Sitenizi yiyorumbüyüyorum'da rastladım. Rastladığımada çok sevindim harika tarifler var.Ellerinize sağlık. Size verdiğiniz tavuksuyunu düdüklü tencerede yapabilirmiyim diye sormak istiyorum.
Teşekkür ederim

semiramis dedi ki...

sevgili Zuhal, blogumu beğenmene çok sevindim. Teşekkür ederim.
Ben tavuk suyunu düdüklüde yapmadım hiç ama bir sürü öyle tarife rastladım. Yapılıyor yani. Genelde 40 dakika pişirilir deniyor ama benim düdüklüm gibi eski model düdüklüler için sanırım bu zaman. Nohutu da 40 dakika da pişiriyor benim düdüklüm. Şu son model düdüklüler (nohutu fasülyeyi 5 dakikada pişirenler) için ne kadar süre uygundur bilmiyorum açıkçası. Gerçi fazla pişmesi sorun olmaz.
Ben neden düdüklüde yapmıyorum ki sanki?

Adsız dedi ki...

selam, sitenizi yeni buldum, hızır gibisiniz valla, benim 1,5 yaşında bir oğlum var, yemesi içmesi güzel, ama kahvaltı sorunumuz var, sıcak yaz günlerinden dolayı yumurtaya elveda dedik, o güzel teninde çirkin kırmızı noktalar aldı başını gitti, peynir yemiyor, reçel yemiyor, kaldımmı zeytine:( sevgili büyülübahçe kahvaltı da ne yedireyim benim tosun paşaya, acil yardımlarını bekliyorum canım. site için eline sağlık, kolları sıvamak gerekiyor :)

Adsız dedi ki...

Semiramis:)sizin blogunuzu izlemeye almışım ama aslında gruptaki semiramis olduğunuzu bilmeden aslında düşünüyordum semiramisin bir blogu var mısıdır diye:) tavuk suyu saklamak bana biraz riskli geliyor o yüzden dikkatimi çekti ben 1 hafta içinde kullanmazsam buzluktayken atıyorum dolapta da hiç tutmuyorum annem tavuk hemen bozuluru aşılamış bize ama bu yazıdan sonra daha rahat olabilirim sanırım.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Öncelikle tebrikler,tavuk suyu benimde mutfağımda vazgeçemediğim en değerli şeylerden birisi,çorbalar,pilavların tadı olmuyor olmayınca,bende tüm tavuk alıp her parçasını ayrı değerlendiriyom,ayrıca dana kemiklerinide haşlayıp ayırt edip suyuyla donduruyorum tavsiye ederim,son olarak düdüklüden bahsetmişsiniz ben oğlumun yemeklerinde kullanmamaya çalışıyorum çünkü düdüklünün besin değerlerini öldürdüğünü biliyorum tabi taktir annelerin,sevgiler...

Related Posts with Thumbnails