25 Temmuz 2007 Çarşamba

Bulgur Pilavı, Mercimekli-Patlıcanlı





Siz de burun kıvırır mıydınız bulgura bir zamanlar? Ben kıvırırdım. Senede bir iki kereden fazla pişirmezdim. Sıra mı gelmezdi, tercih mi etmezdim… Üzerinde çok fazla düşünmediğim için de ne tür farklı pilavları yapılır, başka nelerin içine katılır, aslında ne de lezzetlidir pek bilemedim. Ama şimdi düşünüyorum ve sık sık pişiriyorum. Çünkü bir- çok besleyici, iki- Sinan çok seviyor.
Bugün ilk kez mercimekli ve patlıcanlı pişirdim. İkimiz de birer tabak mideye indirdik. O derece güzeldi yani.

Malzemeler:
4-6 porsiyon
1 bardak bulgur
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 soğan
1 patlıcan
1 domates
2 bardak su
1/3 bardak yeşil mercimek
Tuz
Baharat, karışık (kuru nane, karabiber, kimyon, pul biber, tarçın vs.)

  1. Mercimeği üstünü aşacak kadar su ile ocağa koyun. Kaynamaya başlayınca altını kapatın ve ağzı kapalı bir şekilde dinlenmeye bırakın.

  2. Bu arada soğanı yemeklik, domates ve alacalı soyduğunuz patlıcanı küp küp doğrayın.

  3. Soğanı zeytinyağında kavurun.

  4. Patlıcanı ekleyin. 1-2 dakika kavurduktan sonra domatesi ve baharatları ekleyin. Ağzı kapalı olarak kısık ateşte 3-4 dakika pişirin.

  5. Suyu tencereye ekleyin. Su kaynamaya başlayınca, süzdüğünüz mercimekleri ve bulguru ilave edin. Ağzı kapalı olarak kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.

  6. Suyunu çekince altını kapatın. Tencere ile kapağın arasına bir mutfak havlusu koyup dinlenmeye bırakın.

1 kasesi 2-3 yaşındaki bir çocuğun günlük protein ihtiyacının yarısını karşılıyor. Daha ne olsun?

3 yorum:

cocuklacocuk dedi ki...

afiyet olsun yakışıklı oğluşa, ne kadar faydalı bulgur pilavı heleki içinde sebzeler de var ki super, biz de alıştırabiliriz inşallah :)))

mimar ikiz annesi dedi ki...

merhaba..
tarifinizi denedim, gerçekten çok güzel oldu. sizin oğlunuz kadar iştahla olmasada severek yedi benim canavarlarda.:)ellerinize sağlık...

Adsız dedi ki...

suyunu tencereye ekleuin demissiniz anlamadim

Related Posts with Thumbnails