Çocukluğumdan beri en sevdiğim çorbadır. Yanında çoban salata ile tabak tabak yiyebilirim. Tabi annem pirinçli sade halini yapar. O hali de pek güzeldir ama bu hali daha besleyici ve hatta daha güzel. Sanırım beğenilerimiz de genetik yolla çocuklarımıza geçiyor. Sinan da bayılıyor bu çorbaya; bol soğanlı, sirkeli çoban salata eşliğinde.
Malzemeler
6 porsiyon
Karışık sebze (1 soğan, 1 havuç, 1 patates, 8-10 adet taze fasülye)
6 bardak yani 1,5 litre su (veya varsa tavuk suyu)
½ bardak erişte
2 bardak yoğurt
1 yumurta
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı kuru nane
- Küçük küpler halinde doğradığınız sebzeleri – artık evde ne varsa – suda haşlamaya başlayın. Suyu içine koyduğunuz malzemenin miktarına gore ayarlayabilirsiniz.
- Sebzeler olmaya yakın erişteleri tencereye ekleyin.
- Bu arada ayrı bir kapta yoğurt, yumurta, un ve kuru naneyi iyice karıştırın.
- Pişen çorbanın suyundan yoğurt karışımına 1-2 kepce ekleyin ki ılınsın ve kesilmesin.
- Yoğurt karışımını çorbaya yavaş yavaş sürekli karıştırarak ilave edin. Çorba kaynayana kadar karıştırmaya devam edin. 2-3 dakika kaynatın.
- Bu kadar.
Kuru naneyi üzerine annelerimizin yaptığı gibi sonradan tereyağ ile birlikte ekleyebilirsiniz. Daha lezzetli olur. Fakat böyle de güzel. Hem böyle soğuk olarak ta içilebiliyor.
Bu çorbayı sonsuz kere çeşitlendirmek mümkün. Şöyle ki: İçine her tür sebze koyabilirsiniz (kabak, iç bakla, bezelye, ıspanak, mantar, kereviz …). Erişte yerine arpa şehriye ya da herhangi küçük boyutlu makarna kullanılabilir. Ayrıca her tür tahıl ve bakliyat bu çorbaya çok yakışır ve daha da besleyici yapar (pirinç, bulgur, buğday, nohut, fasülye ve hatta yeşil mercimek…).
1 yorum:
merhaba blogunuzu yoğurt çorbası diye serch ettiğimde buldum ve tarif aldım.Çok teşekkür ederim.Elinize sağlık.Bizede bekleriz.
www.canitom.blogspot.com
Yorum Gönder