26 Ocak 2008 Cumartesi

Sebze Çorbası, Tavuklu-Sütlü-Bulgurlu



Şu fotoğrafta gördüğünüz şey benim hayatımı değiştirdi. Abartmıyorum. Bu çorbayı ürettiğim tarif, aldığımdan beri elimden düşüremediğim ve her gün içinden bir tane daha çorba yapmak için inanılmaz heyecanlandığım son zamanlarda edindiğim ennnnn muhteşem yemek kitabından: “Dumanı Üstünde Doyurucu Çorbalar - Kolay Ekmekler, Candan Turhan, Oğlak Yayınları”
İçindeki çorbalara inanılamıyor! Bu satırları her kim okursa lütfen bir tane edinsin bu kitaptan, abartmadığımı gözleri ile görsün.
Kitapta Esma Sultan Çorbası olarak geçen bu çorba esas olarak kabak ve taze fasülye ile yapılıyor. O hali de muhteşem. Ben içine tavuk eti ve 1-2 çeşit sebze daha ekledim. Sinan çok sevdi. Biz de bayıldık. Son haftanın en hapır hupur yenen yemeği oldu. Ayrıca misafir menümün çorbalığına terfi etti kendisi.
Gelelim tarifimize.

Tavuklu Sebze Çorbası
6 porsiyon

3-4 kaşık zeytinyağı
1 soğan, yemeklik doğranmış
4-5 diş sarımsak, ezilmiş
100 gr tavuk kıyması*
1 kaşık un, tepeleme
¼ bardak bulgur
1 lt su
Sebze, her birinden ½’şer bardak küçük doğranmış (havuç, kabak, kırmızı biber, konserve mısır)**
1 bardak süt
Tuz, karabiber
Dereotu, 1 avuç dolusu

*Her hafta sonu 1 bütün tavuk alıp etini kemiğinden ayırttırıyoruz demiştim ya. İşte o etin bir kısmını mutfak robotunda kıyma haline getirip 100 grlık parçalar halinde (tenis topu büyüklüğünde) buzluğa kaldırıyorum. Çorbaya koymak ya da 1 porsiyon köfte hazırlayabilmek için.
** Başka neler yakışır, aklıma gelenler: Yeşil fasülye, bezelye, yeşil biber, mantar, karnabahar, brokoli vs.
  1. Soğan ve sarımsağı yağda kavuralım.
  2. Tavuk kıymasını ekleyelim ve kavurmaya devam edelim.
  3. Unu ilave edip bir iki kez karıştırdıktan sonra sıcak suyu ve bulguru ilave edelim. Unun topaklanmasını önlemek için suyu karıştırarak ekleyelim. Ağzı kapalı kısık ateşte 10 dk kadar pişsin.
  4. Bu arada her birinden yarım bardak olacak şekilde 3-4 çeşit sebzemizi küçük küçük doğrayalım ve çorbamıza ilave edelim ve 15 dakika daha ağzı kapalı pişirelim.
  5. Sebzeler pişince süt, tuz, karabiberi ilave edip bir iki dakika daha pişirip altını kapatalım.
  6. Dereotunu ekleyip ağzı kapalı demlendirelim.
NOT: 1 yaşından küçük bebeğiniz var ise, onun için çorbadan süt ve tuzu eklemeden hemen önce 1-2 kepçe ayırabilirsiniz.

24 Ocak 2008 Perşembe

Şehriyeli Tavuk



Bu kadar basit, bu kadar lezzetli. Az bulunur. Bir Yiyorum Büyüyorum tarifi.

Tavuk tüketimimizi bir programa bağladık. Böylelikle tavuk suyu çıkarma sorunsalım da çözümlenmiş oldu. Şöyle ki: hafta sonu 1 bütün tavuk alıp etlerini kemiklerinden ayırttırıyoruz. Kemiğinden hemen tavuk suyu kaynatıyorum. Etinden ise türlü çeşit yemek yapmaya çalışıyorum. Köftesi, böreği, çorbası, fırın poşetinde sebzeli mebzeli, pilavı…
Bu hafta bu bahsedeceğim yemeği ilk defa yaptım. Sinan’ın 2 gündür süregiden pek yemek yeme istememe ruh halinden sıyrılmasını sağladı. Çok müteşekkirim.

Şehriyeli Tavuk
2 porsiyon
1 tavuk budu, kemiksiz
1'er adet havuç, kereviz vs...
2 kaşık zeytinyağı
¼ bardak tel şehriye
1-2 bardak su
Tuz, karabiber


  1. Tavuk etini ve sebzeleri küçük küçük doğrayın.

  2. Zeytintağında biraz kavurun.

  3. Üzerine sıcak su ekleyip ağzı kapalı, kısık ateşte 10 dk pişirin.

  4. Tel şehriyeyi ilave edip 5 dakika daha şehriyeler pişene kadar, ağzı kapalı olarak pişirmeye devam edin.

  5. Tuzunu ve biberini ekleyip biraz dinlendirdikten sonra servis yapın.

Tuzunu, biberini en son ekledim çünkü eklemeden önce 9 aylık bebeğim için bir bölümünü ayırdım. O da bayılarak yedi.

5 Ocak 2008 Cumartesi

Kıymalı Çeşitlemeler


Can havliyle ortaya çıkan, bu zamana kadar nasıl olur da aklıma gelmez diye hayıflandığım güzellikte ve kolaylıkta bir yemek. Eminim başkaları biliyordur, yapıyordur böyle şeyler ama benim daha yeni aklıma geldi.
Köfte yapmak için kıyma çıkartmıştım ama yemek vaktine yetiştiremedim. Sinan tadına bakma bahanesi ile yere dökülmüş ekmek kırıklarına kadar inmişken bi çırpıda ortaya bu çıktı. Tabağını birlikte hazırladığımız için de daha bi güzel yedi. Ekmeği mutfak robotuna parçalayarak koydu, çekti, tabağına aldı. Benim doğradığım sebzeleri elleriyle ekledi. Karabiberini kendi çekti.

Malzemeler
Tek porsiyon

2-3 yemek kaşığı kavrulmuş kıyma
2-3 yemek kaşığı ufalanmış ekmek
Tuz, karabiber, kimyon, kişniş vs…

Bu temel karışıma her tür sebze, yeşillik ve hatta meyve ekleyebilirsiniz. Ben 1-2 yemek kaşığı doğranmış kırmızı biber ve konserve mısır ekledim. Ertesi gün yaptığımda ise nar ve maydanoz koydum. Narlıya bayıldı!


Yapılışına gelince: hepsini tabağa koyup karıştırıyorsunuz. Çok karışıkmış di mi:)


Başka neler konur? Buharda pişmiş sebzeler (günaşırı olur bizim evde buharda pişmiş patates, havuç, brokoli yeşil fasülye, karnabahar. Bebek için…), seviyorsa kuru soğan, konserve bezelye, aaaa ıspanak da şahane olur, maydanoz gibi çiğden konabilir. Ya da yıkadıktan sonra yapraklarında kalan su yeterekten ağzı kapalı tencerede kısık ateşte söndürür, fazla suyunu sıkar da börek yapar, ekmeğe kadar, buzluğa falan koyarız ya. O halini küçük küçük kıyıp eklesek, çocuk da yese, daha başka ne ister bir anne?

Bu yemek beni süper gaza getiren İlknur için geldi. Nazlısı sevecek mi bakalım bu yemeği?

Kırmızı Biber Hakkında:
Tatlı kırmızı ve yeşil biber bildiğiniz gibi çok iyi bir C vitamini kaynağı. Bebeğimizi ve çocuğumuzu bu güzel sebzeden maksimum yararlandırabilmek için püre ya da doğranmış olarak çiğ yedirmeye çalışmalıyız. Çünkü pişirme işlemi C vitaminin neredeyse tamamını öldürür.
Satın aldıktan sonra biberlerimizi oda sıcaklığında bırakmadan mümkün olduğunca çabuk dolaba kaldırmalıyız. Dolapta bütün olarak 5 gün, doğranmış olarak ise 2 gün durabilir. Buzluğa koymak için ise herhangi bir ön işlem yapmak gerekmez. 12 aydan küçük bebekler için, püre yapıp buz kalıplarına dökerek (üzerini hava almayacak şekilde streç filmle kapladıktan sonra) dondurabilir, gerektiğinde 1 küp çıkarıp mikrodalgada ya da buzdolabı kısmında çözdürerek pişirme işlemini tamamlamış çorbalarına ekleyebiliriz. Daha büyük bebeklerimiz için ve çorbalarda yemeklerde hemen 1 avuç alıp tencereye eklemek için ise doğranmış olarak doğrudan buzluk poşetlerinin içine koyup dondurabiliriz.
Kaynak: Super Baby Food, Ruth Yaron

4 Ocak 2008 Cuma

Sebzeli Domates Çorbası


Bu tarife Ev Cini’nde rastlamıştım ve birkaç farklı domates ürünü ile denedim. Domates püresi, taze domates, konserve doğranmış domates ve fotoğrafta gördüğünüz domates rendesi ile. Konserve domates ile çok güzel oldu ama bu domates rendesi ile süper oldu. Aslında taze domatesle çok daha güzel olması gerekir ama hakiki (!) taze domates yazın ortasında bile çok az denk geliyor şehirde oturan insana. Artık. Ne yazık.
Normalde konserve alma, tüketme alışkanlığım hiç yok. Son bir senedir kışın domatesi (küp doğranmış ya da bütün, domates rendesi) konserve olarak alıyorum, malumunuz nedenlerle. Bi de daha yeni mısır almaya başladık. Çok seviyor Sinan. Yemek zamanı masaya oturmayacak gibi olursa yemeğin üzerine hemen 1 kaşık mısır koyuyorum. “Anneciiiim, bak sana mısırlı bilmemne yaptıııııım” diye çağırınca hemen bitiveriyor masanın dibinde. Bakalım bu numara ne kadar tutacak. Bende hem numaralar hem de sabır bitiyor gibi ya hayırlısı.
Bu domates çorbasının klasik domates çorbasından farkı, kıvamını undan değil de sebzeden alıyor olması. Ben çok sevdim. Sinan da sevdi. Üzerine dökülen kremanın hatırına yiyor gibi sanki biraz. Olsun.
Bakalım başka hangi anneler pişirecek bu güzelim çorbayı, başka hangi canavarlar yiyip:) hangileri burun kıvıracak:(
Herkese afiyet olsun. Ev Cini’ne de çok teşekkürler!

Sebzeli Domates Çorbası4-6 kişilik
1 bardak=250 ml

1 çorba kaşığı tereyağı
1 soğan
1 patates
1 havuç
1 yemek kaşığı doğranmış kereviz sapı ya da 1 küçük kereviz
2 bardak domates rendesi
2-3 bardak su
1’er çay kaşığı kişniş ve kimyon (gönlünüze göre artık…)
Tuz, karabiber,
Krema, servis için
  1. Soğanı yemeklik doğrayın ve tereyağında kavurun.
  2. Küp doğramış olduğunuz havuç ve patatesi ekleyin ve karıştırarak kavurma işlemine devam edin.
  3. Doğranmış kereviz yapraklarını, domatesi ve baharatları ilave edin. Altı kısık ve kapağı kapalı bir şekilde domatesle sebzeler iyice kaynaşana kadar pişirin.
  4. 1-2 bardak sıcak su ilave edip içindeki sebzeler yumuşayana kadar ağzı kapalı pişirmeye devam edin. Arada kontrol etmeyi, karıştırmayı unutmayın. Dibine tutar yemek, karışmam.
  5. Pişme işlemi bitince çorbayı püre haline getirin. Kıvam ayarını bu aşamada sıcak su ile yapabilirsiniz. O yüzden baştan hemen tarifteki suyun tamamını koymayın derim.
  6. Üstüne krema gezdirerek servis yapın.
Notlar:
  1. Kereviz sapı yerine taze fesleğen, biberiye gibi aromatikler de şahaaaane olur.
  2. Kıvamı koyu yapılıp makarna sosu olarak kullanılabilir. Nitekim kalan çorba ertesi güne dolapta koyulaşmıştı. Makarnaya sos yaptım. Çok sevdi.

Related Posts with Thumbnails