31 Ağustos 2008 Pazar

Yeşil Fasülyeli-Peynirli Bulgur Çorbası (Cıvırla)


Ne zamandır eklemek istiyorum bu güzelim şeyi. Unutmuşum. Yöresel bir yemekmiş bu. Erzincan civarlarından. Aslında yöresel yemekleri pek yapmak istemem. Malzemelerin şehirlisi ile tadı illaki tutmaz. Çok basit görünür tarif, malzemesi azdır falan ama diyelim kaymak eritip döker üstüne, o kaymağı bulamazsın şehirde, yemeğin de tek özelliği güzelliğidir o kaymak. Yapamazsın işte öyle kalorifer konforlu is kokulu şehirde. Ama bu tarif öylemi ya? Candan Turhan, Dumanı Üstünde Doyurucu Çorbalar kitabında şehirleştirmiş bu tarifi. Yapınca çok güzel oluyor yani. Çocuklar da bayılarak yiyorlar. Bayılınmayacak gibi değil hani. Bulgura taze fasülye ve beyaz peynir eklemek. Çok güzel hareket çoook!!

Tabağın kenarındaki biberiye süs olsun diye koyuldu. Yemeğin malzemelerinden değil, şimdi nerden bulurum biberiyeyi diye korkmayın. Evet korkmayın ve hemen yapın bu yemeği!! Parmaklarınızı yemezseniz bi düşüneyim bakayım ne olayım.

Cıvırla

4-5 porsiyon

2-3 kaşık zeytinyağı

1 kuru soğan, yemeklik doğranmış

2 yeşil biber, küçük doğranmış

1 kaşık salça

2 taze domates, küp şeklinde doğranmış (ya da yarım kutu konserve domates)

1 çay bardağı bulgur

1 litre sıcak su

250 gr yeşil fasülye, küçük küçük doğranmış

150 gr beyaz peynir, ufalanmış

Tuz, karabiber

  1. Çorba tenceresinde zeytinyağını ısıtın ve soğan, biber, salça, domates ve bulguru sırayla kavurarak ekleyin.
  2. Suyu ilave edin. Kaynayınca ağzını kapatın altını kısın ve 10 dakika pişirin.
  3. Fasülyeleri tuz ve karabiberle birlikte tencereye ekleyin, kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirmeye devam edin (15-20 dk).
  4. Fasülyeler pişince ateşten alın. Peyniri ekleyin ve ağzı kapalı demlendirin. Afiyet olsun.

ÖNEMLİ NOT: Yemeğe koyacağınız her malzeme ayrı ayrı güzel olursa ortaya çıkan sonuç o zaman güzel olur. Yani kahvaltıda zevkle yemeyeceğimiz bir peyniri değerlendirmek adına (börek olayında olduğu gibi) çorbaya koymasak iyi olur. Bu çorba en iyi kahvaltılık peyniri fazlasıyla hak ediyor.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

merhaba,16 aylik oglumu tariflerinizle pek bi guzel besliyorum,pek sekersiniz saolun,ellerinize saglik.Dun civirlayi pisirdim afiyetle yedik.Sadece peynirli mafini4 kere yaptim,evet lezzetli oldu ama kabarmadi,ayni unla tahinli si cok guzel sonuc verdi,bir yerde hata yapiyorum ama ne,ayrica tahinlinin kivami daha tok,peynirlisi daha siviydi,tarife aynen uyuyorum ama...sevgiler.Nesli

semiramis dedi ki...

Sevgili Nesli,
asıl senin ellerine sağlık:)
Mafinin kıvamı normal keke göre daha koyu olmalı, yani tüm mafin karışımlarında tahinli olanda yakaladığın o tok kıvamı yakalamalısın. Peynirli mafinin kıvamı yaptığım mafinler içinde en koyu olanı aslında. neredeyse elle yoğurulacak kıvamda oluyor benimki. ben de aynen tarife uyuyorum. Ama neden kabarmıyor, neden kabarmıyor ve neden cıvık!?? Araştırmam lazım. bana biraz süre ver, olmaz mı?

Related Posts with Thumbnails