5 Mayıs 2008 Pazartesi

Limonlu Sebze Çorbası

Favori çorbam sürekli değişiyor. Son bir aydır ennnnn favorim Pırasa Çorbası. Bu çorbayla tanışmasaydım pırasayı yalnızca almam gerekiyor diye alacak sonra ne yapacağımı bilemez bir telaşla her yemeğin içine az az katıp bitirmeye çalışacaktım- seneleeerdir yapageldiğim gibi. Söylememem gerekir gerçi ama ben o klasik pirinçli pırasa yemeğini pek doyasıya yiyemiyorum, pişiremiyorum o yüzden. Ama neyseki bu güzelim çorbayı yaptım, yedim, beğendim, tekrar yaptım, Sinan-Civan yedi, daha çok beğendim... Her hafta mutlaka yaptım, arada başka sebzelerle, mercimekle çeşitlendirdim. Hepsine ama hepsine bayıldım! Ve Sinan ve Civan hiçbirine hayır demediler, büyük bir zevkle içtiler.

Candan Turhan bu çorba için "Bu kadar basit ve bu kadar kısa bir tarif daha var mı?" demiş tarifinin başında. Ve ben ekliyorum: bu kadar leziz, bu kadar ferah, bu kadar çeşitlendirmeye müsait, bu kadar sebze-sebze, bu kadar malzeme-kurtarıcı, bu kadar sağlıklı bir tarif de yok! Bi deneyin, bakalım siz ne düşünceksiniz?

Pırasa Çorbası
4-5 porsiyon
Candan Turhan, Dumanı Üstünde Doyurucu Çorbalar, s.43

Yarım kilo pırasa, doğranmış
1 patates, ufak doğranmış
1 yemek kaşığı tereyağ
1 lt sıcak su
1 çay kaşığı zencefil
1/2 çay kaşığı muskat rendesi
1/2 limonun suyu
1 çay kaşığı tuz
Limon kabuğu rendesi (servis için)

  1. Yağı erit, pırasa ve patatesi kavur.
  2. Su, tuz ve baharatı ekleyip 20-30 dakika kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişir.
  3. Blenderla püre yap ve bir taşım daha kaynattıktan sonra ateşten al.
  4. Limon suyunu ekle ve ağzı kapalı dinlendir.
  5. Servis yaparken üzerine limon kabuğu rendesi serp. Tabi isteğe bağlı olarak.
Teknik çok basit. Tereyağında sebzeleri hafif kavur. Su ve baharatını ekle pişir. Püre yap. Limon suyunu ekle. Dinlendir.

Hepsinde pırasa başrolde olacak şekilde, işte yaptığım çeşitlemeler:





200 gr pırasa, 4-5 sap yeşil soğan, 1 havuç, 1 patates









250 gr pırasa, 1 havuç, 1 pancar









2 sap pırasa, 1 havuç, 1 kabak, 1/2 bardak kırmızı mercimek
baharat olarak kimyon, kişniş, muskat



Benim kırmızı mercimeğim böyle kabuklu. Müthiş bir şey. Marketlerde satıldığını hiç görmedim. Anneannemizden aldım, çok sevdim. Neden soyarlar ki o güzelim kabuğunu mercimeğin?

6 yorum:

Adsız dedi ki...

merhaba benimde 2.5 ve 8.5 yaslarında iki cocugum var .Her gun ne yapacagımı sasırıyorum .oglum cok emek secıyor.kucuk kızımda ondan gorup her seyı yemıyor.Bakalım bu corbayı deneyecegım sonucu yazarım Hoscakalın...ozlem

semiramis dedi ki...

Sevgili Özlem,
umarım severler. bekliyorum sonucu.
Ben bıkmadan usanmadan her hafta yapıyorum bu çorbayı. afiyet olsun.
semiramis

Demet dedi ki...

sevgili semiramis, muskat ve zencefilsiz yapmayın dedin ben de baharatları aldım önce,zencefili toz aldım ama muskatı toz halinde bulamadım ,bütün halinde nasıl kullanabilirim rendeliyor musun? teşekkürler,

semiramis dedi ki...

toz muskat bulamaman isabet olmus Demet, netekim tozu pek makbul degil.
ben de hic aciklama yapmadan muskat deyip gecmisim:( muskati rendenin ince tarafi ile rendeleyip kullaniyorsun. ben yalnizca muskat icin kullanmak uzere minicik bir rende aldim. ama normal rendelerin kucuk gozu de is goruyor. corbaya tereyag koymayi, suyu kaynar eklemeyi, agzi kapali olarak kisik ateste kapagini acmadan pisirmeyi de gozden kacirma. umarim begenirsiniz. benim kucuk oglum hala pek begenmiyor bu corbayi, yeni tatlar denemeye abisi kadar acik degil. ama ben israrla yapip onune koyuyorum. eminim birgun icmeye baslayacak. su an yalnizca bizim nasil ictigimize bakiyor. umarim begenirsiniz ailece...

Adsız dedi ki...

ya oğlum sebze, bakliyat yemiyr birkaç sebzeyi karıştırıp denicm bu tarifi akşam gidince umarm yer

Adsız dedi ki...

teşekkür için yazıyorum bu yorumu.. oğlum 1 kase çorbayı hapur hupur içti.. umuyorum ki bu bir başlangıç, sebze yediremediğim kuzumda bu tariflerle başarılı olacağım :))

Related Posts with Thumbnails