25 Temmuz 2008 Cuma

Fırında Tepsi Köftesi


Çocuklu evde en çok pişen yemek köftedir sanırım. Kolaydır ama zahmetlidir aslında. Hele bebek de varsa evde, o uyanmadan köfteyi yoğurayım, yuvarlayayım diye geriliyor insan, olması gerektiğinden daha fazla yoruluyor.

Artık öyle tek tek köfte yuvarlamaya, herbirini alt üst yaparak pişirmeye son! Favori köfte harcımızı hazırlıyoruz ve yağlanmış tepsi ya da tavaya parmak kalınlığında yayıyoruz. Üzerine de domatesi robotta çekip döküyor ve fırına sürüyoruz. Ta ta taaaam, alın size domates soslu köfte. Yanına da mikrodalga mucizesi ile 3 dakika da közlenmiş patates. E olsa da yesek demediniz mi şimdi?

Bundan böyle, en az zahmetle, en kısa sürede, hem de sosuyla falan köfte yapmanın zevkini süreriz artık hep birlikte...


Fırında Tepsi Köftesi
6-8 porsiyon

Köfte için:
500 gr kıyma
1 yumurta
1 büyük soğan, rendelenmiş
1 bardak ekmek içi, ufalanmış
Bol maydanoz, ince kıyılmış
1 çay kaşığı tuz, dolu dolu
1/2'şer çay kaşığı karabiber, kimyon, kişniş
1/4 bardak süt
1 küçük havuç, rendenin ince tarafı ile rendelenmiş (patates ya da kabak da olabilir)

Üzerine sos için:
2-3 güzel domates
2-3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı salça (domateslerimiz pek de güzel değilse...)

  1. Ekmeği süt ile ıslat.
  2. Tüm köfte malzemelerini güzelce yoğur.
  3. Yağlanmış geniş bir tavaya ya da fırın tepsisine bir parmak kalınlığında döşe. Tavanın yapışmaz tava olması daha iyi olur. Fırın tepsisine yapışma tehlikesine karşı tabana yağlı kağıt serilebilir.
  4. Mutfak robotunda sos malzemelerini iyiiiice çek.
  5. Köftenin üzerine yay.
  6. 200 derece ısıtılmış fırında pişene kadar pişir:) (yaklaşık 45 dakika)
İyi piştiğinden emin olun. İlk yaptığımda pek iyi pişirmemişim, pek beğenmedik o yüzden. İkinci yaptığımda tam kıvamında pişti ve beğendik ki buraya da yazmaya karar verdim.
Yanına aslında buharda pişmiş yeşil fasulye ve havuç da koyacaktım ama vaktim yetişmemişti. Pişirirseniz aklınızda olsun. Böyle bir tabakta mutlaka sebze ya da salata da olmalı.
Sevgilerimle...

9 yorum:

Aslı. dedi ki...

MERHABA gerçekten cok güzel bir tarif. ben bu köfteyi teflon tavaya yayıp üstüne patetes dilimleyip kısık ateşte pişiriyordum... bu şekilde de muhakkak deneyeceğim, güzel bir fikir. teşekkür ederim

Adsız dedi ki...

merhabalar,
ben su mikrodalgadaki patates olayini anlayamadim,nasil oluyo o acaba?yazarsaniz cokkk sevinirim:)

semiramis dedi ki...

umarım beğenirsin Aslı:)
Sevgili isimsiz,
Mikrodalgada patates olayına gelice acayip güzel oluyor. Çok da basit.
Patatesleri güzelce yıkıyosun, birkaç yerine bıçak batırıyosun. Mikrodalga fırınının içindeki cam tepsinin üzerine 2 kat kağıt mutfak havlusu seriyosun ki patatesin pişerken oluşturduğu nemi emsin. 1 patates pişireceksen tam ortaya, 2 pişireceksen kalın kısımları dışarıya ince uçları içeriye gelecek şekilde çizgi şeklinde, 3 pişireceksen barış işaretine benzer şekilde 4 pişireceksen ise + oluşturacak şekilde tepsiye diziyorsun. Max ayarda 1 patates için 3 dakika, eklenen her patates için de 2 dakika daha ekleyerek zamanı ayarlıyor ve çalıştırıyorsun. Pişirme süresinin yarısına geldiğinde patatesleri ters yüz ediyorsun. Pişmesi tamamlanınca bi 5-10 dakika dinlendirirsen daha güzel oluyor.
bu söylediğim süreler orta boy patatesler için. Pişme süresinin bitmesine yakın patateslerin pişip pişmediğini bıçak batırarak kontrol etmek gerekiyor. Biraz sert gibiyse süre 1-2 dakika uzatılabilir.İlk başlarda kendi patateslerinin pişme sürelerini anlamak için sık kontrol etmende fayda var. Mikrodalga çok pişirdiği zaman herşeyi kayış gibi yapıyor çünkü. Zaman ayarlamasını iyi yapmak lazım. Yaparsan sonucu yazar mısın?

Cocukla Cocuk dedi ki...

köfte harika görünüyor ben de bayılıyorum tepsi köftesine....mikrodalga da kumpir denemesi yapmıştım ama 3 dakikadan epeyce fazla sürmüştü...var mı bir püf noktası??

Acqua dedi ki...

çok pratik bir tarif. bloğunuzu çok beğendim, tam aradığım gibi. sizii kendi bloğumda tavsiye ettiklerimin en üstüne ekledim. sevgiler

firdevs dedi ki...

ay ben buraya bayildim :) simdiye kadar nasil okumadim .:)

kofte super . patates yine super :) corabalarin arasinda kayboldum :)

sizi linklerime eklemek istiyorum :) cevap yazarsaniz sevinirim :)

semiramis dedi ki...

sevgili Firdevs,
linklerine eklenmekten çok mutlu olurum. tarifleri beğenmene çok sevindim. umarim denediğin zaman sonuçlar da güzel olur da yüzüm kara çıkmaz:) denediğin her tarifle ilgili yorumlarını bekliyorum ve teşekkür ediyorum.

Oya Kayacan dedi ki...

Mmmmmmm, çocuk köftesiz patatessiz olmaaz ;)) Ellerine sağlık Semiramis.

Adsız dedi ki...

Bie haftadır siteniz okuyorum okuyorum..
inanılmaz tarifler..
1-2 tane denedim.benim ufaklık yiyecek gibi.aslında temelde bazı şeyleri biliyoruz.ama sizin gibi birleştirmeye cesaret edemedim.
ne bileyin tadları tutmaz olmaz diye..
ne diyeyim ufkumu genişlettiniz.
umarım Nazlı kızım sayenizde sebze yemeklerin yemeye başlar.
Zaten olay saçma bulamaçları kavga dövüş deil,güzel çorbaları zevkle yemek..

Related Posts with Thumbnails