29 Mayıs 2008 Perşembe

Esma Sultan Çorbası (Yeşil Fasülyeli Kabak Çorbası)


Tam kış sebzeleri ile ne pişireceğimi oturtmuşken gelmesin mi yaz, dolmasın mı pazarlar kabak, fasulye, kiraz! Her mevsim başı bocalıyorum ben. Bu kez blogum sayesinde daha kararlı ve planlıyım. Yani, sanırım öyleyim. Eveeeet, yaz sebzeleri dosyamız açılsın lütfen...

Ennn çok tükettiğimiz yaz sebzeleri neler? Kabak ve yeşil fasulye. Bakalım kaç şekilde pişireceğiz bu iki sebzeyi? Birlikte ya da ayrı ayrı.

Pazardan alalım her hafta 1 kilo kabak ve 1 kilo fasulye. 1 demet dereotunu unutmayalım ama. Dereotusuz olmaz. Ve aldığımız malzemelerin dörtte biri ile yapalım hemen güzel bir Esma Sultan Çorbası. Hem bebek hem abisi bayıla bayıla içsin. Anne baba zaten hastası bu çorbanın.

Kaynağımız malum: Candan Turhan, Dumanı Üstünde Doyurucu Çorbalar

Esma Sultan Çorbası
5-6 porsiyon

4 kaşık zeytinyağı
1 soğan, yemeklik doğranmış
2 kaşık un, silme
1/2 bardak bulgur
5-6 bardak su
2 kabak, zar biçiminde doğranmış
250 gr taze fasülye, zar biçiminde doğranmış
2 bardak süt
2 avuç dolusu dereotu
karabiber, taze çekilmiş
tuz
  1. Soğanı yağda kavurun. Unu ekleyerek rengi dönene kadar kavurmaya devam edin.
  2. Bulguru sıcak suyla birlikte iyiiice karıştırarak ekleyin. Kapağı kapalı altı kısık olarak 10 dakika pişirin.
  3. Kabak, fasülye ve sütü ekleyin. 15-20 dakika daha pişirin.
  4. Altını kapatınca dereotu, tuz ve karabiberini ekleyip kapağı kapalı olarak en az yarım saat demlendirin.
YOK BÖYLE Bİ LEZZET! Bu çorbanın tavuklu ve daha daha başka sebzelisini yazmıştım daha önce hatırlarsınız (kime diyosam artık?). Ama sadece kabak ve yeşil fasulyelisinin yeri apayrı.
Bu haftanın 1 öğününü böyle atlattık. Kaldı mı geriye 13 öğün (kahvaltıları saymıyorum). Ve kabak ve fasulyemizin dörtte üçü. Onları da çok muhteşem şekil ve tarzlarda pişirecek hem kendimizi hem de aile fertlerini şaşırtacağız. Hazır mısınız?
Ama önce şu çorbayı bi pişirin gözünüzü seviyim.

7 yorum:

Hobi Sepeti dedi ki...

Merhaba.Çorba çok lezzetli ve besleyici görünüyor.Henüz çocuğum olmamasına rağmen sitenizi çok beğenerek takip ediyorum ve bebeği olan arkadaşlarıma tarifler için sitenizi öneriyorum.Ellerinize sağlık.
Sevgilerimle.

KEO dedi ki...

merhaba Semiramis, başka bir bloğa yaptığın yorumu görmüştüm, bir de Montessori grubundaki malinden sonra buraya yolum düştü:)sana sormak istediğim birşey var:bebeğime yaptığım sebze çorbası çok olduğu zamanlarda bölerek buzdolabı poşetleri ile derin donurucuya koyup sonradan çözüp ısıtıp kullansam bunun bir zararı olur mu?genelde her sebzeden birer tane bile kullansam nerdeyse 1 tencere oluyor da:))bu arada bu tarifi deneyeceğim, çok leziz görünüyor ellerine sağlık...Özgür Ekim

Öykücü dedi ki...

Bana diyorsun mesela.

Çorba kültürüm sayende arttı.Ellerine sağlık:)

Adsız dedi ki...

Kucuk bahcemizde 4 kok kabagimiz var, oyle verimli ve bereketli cikti ki!Ne pisirsek, nasil degerlendirsek diye arastirma yaparken blogun cikti karsima, ne de guzel olmus, iyiki girmisim boyle bir arayisa.Corbamizi yaptik, Giray tek kelimeyle bayildi.Negerek'i yaptik birde, cok sevdik cok.Aksama ne mi yapacagim tabiki icinde kabak olmali:kabakli muffin. Heyecanla kalibimi satin aldim dun aksam.Sevgili Semiramis paylasimlarin icin cok cok tesekkurler, yeni tariflerini dort gozle bekliyor olacagim.

Aylin

semiramis dedi ki...

Sevgili Aylin,
Ne tesadüf ki biz de apartmanımızın küçücük bahçesine 4 kök kabak ektik. Beklediğimiz kadar kabağa boğmadı bizi ama. Yaprakları gövdesi inanılmaz büyüdü, çiçekler de çok oluştu ama kabağa dönüşüp büyüyen az oldu. Olan kadarı bile gerçi pazardan hiç kabak aldırtmadı bize. Verim almak için yaptığınız özel bişey, dikkat ettiğiniz birşey oldu mu hiç? gelecek sene daha çok verim almak istiyorum kabaklarımızdan.
Tuzlu ve tatlı her iki mafin türünde de benim favorim kabaklı. Madem bol bol kabağın var mutlaka kabaklı-çikolatalı olanı da yapmalısın. Bu hafta sonu yapıp fotoğraflayabilirsem bloga ekleyeyim. Süper bişey oluyor.
Yeni tarif eklemek için uykumdan biraz fedakarlık etsem iyi olacak galiba. Çok tembelim çoooooook.
Arada beni uyandırdığınız için çok teşekkürler...

Adsız dedi ki...

Kabakli, peynirli mafin tarifi denendi, yenildi, begenildi ve bol ovguler aldi.
Kabaklardaki performans patlamasi nedendir soracagim esime, ben sadece toplama,pisirme,yeme kismiyla ilgiliyim de, haber veririm mutlaka eger ozel birseyler yaptiysa.
Cikolatali kekide dort gozle bekliyorum.
Ellerine saglik,cok tesekkurler,
Aylin

burcu dedi ki...

Semiramis bilmem tanırmısın, bende montessori bloğundan Burcu. yeni bloğun hayırlı olsun takipçisi olacağız gibi görünüyor tariflere baktıkça.
Kabağa bayılan Göktürk yeşil fasulyeyi ağzına sürmüyor, ikisini bir arada kullanmak hiç aklıma gelmemeişti. İlk fırsatta çorbanı deneyeceğim.

Related Posts with Thumbnails