14 Kasım 2007 Çarşamba

Sütlü Yoğurt Çorbası


Tarif Devletşah ve ekibinin hazırladığı Yemek.Name ’nin Kasım sayısından.
Bildik yoğurt çorbasının az yoğurt, bol süt ile yapılanı. Tadı çok daha yumuşak oluyor. Tam çocukların seveceği gibi yumuşacık.
Orijinalinin adı Toyga Çorbası. İçine yalnızca yarma konuyor fakat ben ne yaptım? Tahılın yanına 1 sebze ve 1 bakliyat ekleyip içimi rahatlattım.

Malzemeler:
6-8 porsiyon
1 bardak yoğurt
1,5 lt süt
1/3 bardak un
1 yumurta
1 havuç
½ bardak yarma, haşlanmış
½ bardak nohut, haşlanmış
1-2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
Tuz


  1. Havucu küp küp doğrayıp az su ile yumuşayana kadar haşlayın. Yarma ve nohutla karıştırın. Bi kenarda beklesinler.

  2. Bu arada yumurta, un, yoğurt ve sütü pürüzsüz olacak şekilde iyice çırpın. Koyulaşana, kaynamaya başlayana kadar karıştırarak pişirin.

  3. Çorbamız kaynamaya başlayınca kenarda bekleyen malzemeleri içine ekleyin. 1-2 dakika birlikte kaynasınlar.

  4. Tuzunu ekleyip altını kapatın.

  5. Başka bir tavada tereyağını kızdırın. İçine nane ve pulbiberi ekleyip çorbanın üzerine ekleyin.
Bu yoğurt, süt, un ve yumurta dörtlüsü çok amaçlı bir sosmuş meğersem. Hiç dikkat etmemiştim daha önce. Kıvamı ve içine koyduğunuz malzeme ile oynayarak çok farklı yemekler ortaya çıkarmak mümkün.
Mesela koyu kıvamda pişirip içine de pişmiş bir sebze ekleyip (karnabahar, brokoli, ıspanak, havuç vs…) et/köfte yanına garnitür olarak sunulabiliyor. Beşamelin kullanıldığı her yerde kullanılabilir. Daha az yağlı ve daha ferah bir tadı var. Çok sevdim ben çoook. Tek sorun, zaten süt tüketimimiz fazla idi, şimdi çok fazla oldu. Taşı dur artık kocacım, n’apalım?

5 yorum:

Cocukla Cocuk dedi ki...

ah ne güzel bol vitaminli çok besleyici bir çorba olmuş :)) toyga çorbası hangi yörenin acaba ben çok yakın zamanda öğrendim ve çok beğendim

semiramis dedi ki...

"toyga çorbası" diye gugılladım. Konya yöresine aittir bilgisine ulaştım. Doğru bilgidir umarım. İyi ki sormuşsunuz. Niyeyse ben merak etmemişim bu bilgiyi.

mimar ikiz annesi dedi ki...

merhabalar..öncelikle blogunuzla yeni tanıştığımı belirtmekisterim.ama içerisinde oğullarım için besleyici ve güzel tarifleri görünce bayıldım.ilk olarakta bu sütlü yoğurt çorbasını denemekle başladım.fakat sonuç tamamen fiyasko oldu benim için.(ben nerede hata yaptığımı bilmiyorum, yoğurt, un,yumurtayı karıştırdıktan sonra sütü ekledim ve ocağa aldım.kaynayana kadar sürekli karıştırdım ama malesef süt kesildi.neden olduğunu anlamadım.sütüm tazeydi yeni açmıştım. problem nereden kaynaklanmış olabilir diye işin kaynağına sormak istedim..kısmet olursa pes etmeyip yeniden denemek istiyorum.tabi nerede hata yaptığımı öğrendikten sonra...
bu zaman zarfında diğer tariflerinizi denemeye çalışacağım..hatta iki tarifinizi dün denemiştim, onlarda başarılı oldum, tariflerin kendisine yorumlarımı iletirim inş..

semiramis dedi ki...

hay allah! çok üzüldüm olmamasına. hem de çok. Kesilmemesi lazım aslında. Süt ve yoğurt birlikte ısıtılınca kesilir (lor peynirini öyle yapıyorum ben). Ama içine yumurta ve un konur ve sürekli karıştırılırsa kesilmez.
Bir de tuzu erken eklemek kesebilir çorbayı. hay allah.
Eğer yumurta koydunuzsa,tuz eklemedinizse, sürekli karıştırdınız ise kesilmemesi lazım. Ben ikinci yaptığımda çok hafif kesildi gibi oldu ama ben sürekli karıştıramamıştım bebek yüzünden, ona bağlamıştım. Yine de içmiştik. Çok kesilmemişti yani. Biraz araştırayım başka hangi nedenlerden kesilebilir bu karışım diye.
Kesilen karışımı ne yaptınız peki? Çok kesildi ise tülbentten süzdürseniz hoş bir lor peyniri olabilirdi.
Konunun üzerine gideceğim. İçiniz rahat olsun. Şimdi panik oldum ya diğer tariflerim de tutmazsa diye:(
Bu arada sizin canavarlar ne kadarlar?

mimar ikiz annesi dedi ki...

öncelikle tarifinizi yermek sizi üzmek için yorum yazmadığımı belirtmek isterim.eminim tarifiniz doğru ellerde yapıldığında güzel oluyordur.fakat ben yeni şeyler deneme konusunda biraz acemiyim.çocuklardan önce besleyici olup olmadığını çok önemsemeden bildik, kolay, günü kurtaracak yemekler yapardım.şimdi ise yemekleri sadece doymak için yapmıyor, besleyici değeri yüksek olanları tercih ediyor, işten fırsat buldukça nette araştırıp denemeler yapıyorum.
yemeğe gelince ben yumurtanın sadece sarısını kullandım beyazını kullanmadım.tuz hiç atmadım.önce yoğurt, un ve yumurta sarısını karıştırdım.sonra sütü yavaş yavaş ilave edip karıştırdıktan sonra ocağa aldım. benim yaramazlar(3.5 yaşındalar;FURKAN ve BERKAY)kreşten henüz dönmedikleri için ocağın başından ayrılmadan sürekli karıştırma fırsatı buldum.ama malesef kestirdim.ben kesik sütten belirtiğiniz gibi lor peyniri yapılabileceğini bilmediğimden çok üzülerek dökmek zorunda kaldım.:(
şunu belirtmedende geçemeyeceğim; yorumuma bu derece kısa zamanda cevap yazdığınız, ilgilendiğiniz ayrıca teşekkür ederim...

Related Posts with Thumbnails