16 Ağustos 2007 Perşembe

Bazlama, Kıymalı

Yolculuğa çıkarken, parka giderken yanınıza almak için çok pratik. Yapması kolay, yemesi kolay. Sebze, peynir, tavuk her türlü içle yapılabilir. Ve bence hiçbirine hiçbir çocuk hayır demez. Benimki demiyor en azından.
Bu içli bazlamalar fikri Hintlilerin paratha’sından aklıma geldi. Kendi gözlemelerimizden de aklıma gelebilirdi ama gözleme yapmak incecik hamur açmayı gerektirdiği için hiç o konu üzerinde düşünmemiştim. Biraz da asortik olduğum için paratha’yı görünce bizim bazlama da bu şekilde içli pek güzel olabilir diyiverdim. Onlar hamuru mayasız olarak hazırlıyor. O şekilde yapınca biraz üzerine tereyağı falan sürmek gerekiyor ve soğuyunca tadı kaçıyor. Bu yüzden mayalı hamur ile yapmak çok daha iyi. Bu şekilde çocukların daha çok hoşuna gidiyor. Sebze yedirmek için makarna kadar kuvvetli bir araç ayrıca.
Hamuru ekmek makinası olanlar makinada hazırlayabilir. Hamurun yoğrulması ve mayalanması toplam 1 saat 10 dakikacık sürüyor. Makinası olmayanların ise ellerine kuvvet artık.

Hamur Malzemesi:
6-8 adet
3 bardak un
1 bardak ılık su
1 tatlı kaşığı instant maya ya da kuru maya
1,5 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı toz şeker
4 yemek kaşığı zeytinyağı

İç malzemesi:
6-8 yemek kaşığı kıyma, kavrulmuş
Tuz, karabiber, vs.


  1. Kuru maya kullanıyor iseniz bir miktar ılık su ile çözdürüp kabarmasını bekledikten sonra (5 dk) hamuru yoğurun. Instant maya kullanıyor iseniz mayayı kuru halde una karıştırıp diğer malzemeleri de ekleyerek hamuru hazırlayın. Hafif ele yapışan yumuşak bir hamur olmalı.
  2. Unlanmış bir kapta ağzı kapalı olarak 1,5-2 saat mayalanmaya bırakın. Hamur bu süre içinde 2 katına çıkmış olmalı.
  3. Kabaran hamuru 6-8 parçaya ayırın. Her birini unlanmış tezgahın üzerinde elinizle açın. (Merdane de kullanabilirsiniz ama hamur çok yumuşak olduğu için elle daha kolay açılıyor.)
  4. Ortasına 1 yemek kaşığı kavrulmuş kıyma koyun.
  5. Hamurun kenarlarını kıymanın üzerinde birleştirin. Elinizle bastırarak tekrar açın.
  6. Isınmış teflon ya da demir tavada önlü arkalı pişirin.
İçini sonsuz çeşitlendirmek mümkün. Ben şimdiye kadar ıspanak-kıymalı, patates-havuçlu yaptım. Hepsi güzel oluyor, hepsi güzel oluyor. Hadi bakalım, yaparsanız bırakın yorum, bekliyorum.

8 yorum:

Nilay Cinisli dedi ki...

Ellerinize sağlık..Belliki çok lezzetli bir tarif..
Sevgiler

semiramis dedi ki...

teşekkürler Nilay Hanım. Denerseniz, umarım oğlunuz sever.

seyabb dedi ki...

Muhteşem...Yanına birde ayran tamam işte.Bende dışarı çıkarken mutlaka evden bieşeyler hazırlarım.Hiçbirşey alamadıysam meyve alırım.Çocuklar iyice acıkınca akıllarına ilk hamburger geliyor çünkü.Varmı bu bazlamanın üstüne süper

Adsız dedi ki...

süper görünüyor bazlamalar, elinize kolunuza sağlık.
bende yapmak istedim ama olmadı bende bi site buldum ordan alıyorum.
sizlere de verebilirim.
http://www.beypazari.biz

Adsız dedi ki...

harika gorunuyor elinize sağlık:)

Filiz dedi ki...

Süper görünüyor tarifi okur okumaz hemen hamuru yoğurdum,mayalanmasını bekliyorum.İnşallah kızım da sever....

Filiz dedi ki...

Muhteşem görünüyor.Tarifi okur okumaz hemen hamuru yoğurdum şu an da mayalanmasını bekliyorum.İnşallah kızım da sever....

akdenizkizi.blogspot.com dedi ki...

sayfanızın ismini link bankasında gezerken gördüm...tüm tariferinizi gezdim...ellerinize ve emeğinize sağlık...en beğendiğim tarifede yorum bırakayım dedim...sevgiler...

Related Posts with Thumbnails