24 Ağustos 2007 Cuma

Sebzeli Şehriye


Sinan için yaptığım yemekleri genelde hep beraber yiyoruz. Kendimiz için ayrı yemek çok seyrek pişiriyorum. O yüzden verdiğim ölçüler 4-6 kişilik. Ama bu yemeği 2 kişilik vereceğim ve öyle yapacağım bundan böyle. Yanlış anlaşılmasın, nefis bir şey. Sinan bayıldı. Uykusundan kalktığında bile bu yemeği sayıklıyordu “anne bana şeeebiye ışıt” diye. Ama tam bir çocuk yemeği – o yüzden Apo’yu bu yemekten bari olsun muaf tutayım.
Rendenin ince tarafı ne kadar şahane bir şeymiş. Limon kabuğu rendelemek dışında kullanmamıştım daha önce. Sebzeler ne kadar ince ne kadar tel tel rendeleniyormuş meğer. Ve o şekilde pişirilince nasıl da hiç fark edilmiyor ve ayıklanması mümkünsüz hale geliyormuş. Yemeğin en güzel tarafı bu işte. Sebzeler ayıklanabilemiyor.
Bu yemek çok çabuk pişiyor yani tam bir acil durum yemeği. Kanımca pek az çocuk hayır der. 9. aydan itibaren tüm bebek ve çocuklara yedirilebilir.
Tarif yine ennnn favori kitabımız Yiyorum Büyüyorum’dan. Bir iki ufak ekleme ile…

Sebzeli Şehriye
Malzemeler:

2 porsiyon
1/2 kabak
1/2 havuç
1/3 bardak tel şehriye
2 bardak tavuk suyu ya da su
1 tatlı kaşığı tereyağı
Tuz
  1. Sebzeler rendenin ince tarafı ile rendelenir. 2 bardak su ile beraber kaynamaya bırakılır.

  2. 5-6 dakika sonra tel şehriye eklenir. Tuzu ilave edilir.

  3. Şehriyeler piştiğinde tereyağı ilave edilip karıştırılır.

  4. Ağzı kapalı biraz dinlendirilir.
  • Ben tavuk suyu ile yaptım. O yüzden tadı nefisti. Sade suyla yapıp sonra “aman bunun mu tadı nefismiş” demeyin.
  • Tel şehriye yerine arpa şehriye de kullanılabilir.
  • Gözünüze biraz sulu ya da duru gelirse bir tatlı kaşığı unu biraz su ile pürüzsüz ve akışkan hale getirip yemek kaynarken yavaş yavaş karıştırarak ilave edebilirsiniz. Kıvamlı kıvamlı yemesi daha iyi oluyor. Resimdeki un eklenerek yapıldı.
  • İçine tavuk kıyma eklenerek daha da zenginleş ve lezzetleştirilebilir. Ben bir daha ki sefere ekleyeceğim şahsen.
  • Tarifin orjinalinde kereviz de var. Kereviz çıkınca her bişeye koymak lazım o güzelim sebzeyi.

Bundan sonraki tariflerde ipucu/püf noktası belirtme yolu olarak şöyle bir formül geliştirdim:

Olmazsa Olmaz: Rendenin İnce Tarafı
Olursa Daha Güzel Olur: Tavuk Suyu

Ayrıca tariflerle ilgili olarak kendi kendime cevabı bir evet bir de hayır olan iki soru sorup cevaplandıracağım. Bir önceki tarifte olduğu gibi.
İşte, Zonguldak, iki bebek… Biraz hoşgöreceksiniz artık.

6 yorum:

Tijen dedi ki...

Kurabiyeler için afiyet olsun sevgili Semiramis! El yordamıyla eminim harika kurabiye tarifleri geliştireceksindir. Ben evde ne varsa değerlendiririm o kurabiyeleri yaparken.

Ceylan dedi ki...

Semiramis Selamlar!
Akşamki blog turumda karşılaştım sitenle ilk kez ve çok sevindim! Çok benzer bir hayatımız var ve ben de sağlıklı çocuk yemekleri peşinde koşturanlardanım! Bundan sonra siteni takibe aldım, zevkle okuyacağım! Çok güzel püf noktaların, ancak annelerin bileceği cinsten!! Sevgiler,

Ceylan dedi ki...

Semiramis'cim, bugün bu çorbayı yaptık ve de Mert'le beraber afieytle yedik! Harikasın, ellerine sağlık, iyiki koymuşsun tarifi. Buarada oğlanlarının resimlerine bayıldım. Hem kendileri hem de fotoğraflar harika. O ne gözler öyle maşallah, maşallah! Sevgiler,

M.İ.N.İ dedi ki...

bu tarifi denedim bebeğim çok beğendi yanlız ben sade suya yaptığım için terbiyeli yaptım ve un koymadım..

semiramis dedi ki...

Sevgili İlknur,
ne kadar sevindim bilemezsin Nazlinin yemeği beğendiğine. Burada bütün teşekkürleri tarifin asıl sahibi Zümrüt Özkan'a göndermek lazım.
Bu arada blogu daha sık güncellememi beklediğin hep aklımda. Beni gaza getirdin, sağol.
Yazacağım, hatta yazıyorum şu an.

M.İ.N.İ dedi ki...

biz blog sahipleri bazen kimsenin okumadığını düşünüp bloğa yazmıyoruz. oysa hiç tahmin etmediğimiz takipçilerimiz oluyo bizi sık kullanılanlara ekleyip her gün bakalım yeni bişey yazmışmı diyenler çok. ben senin bloğunu işte böyle her gün takip ediyorum. gaza gel ve her yaptığını yaz olurmu?

Related Posts with Thumbnails