31 Ağustos 2008 Pazar

Yeşil Fasülyeli-Peynirli Bulgur Çorbası (Cıvırla)


Ne zamandır eklemek istiyorum bu güzelim şeyi. Unutmuşum. Yöresel bir yemekmiş bu. Erzincan civarlarından. Aslında yöresel yemekleri pek yapmak istemem. Malzemelerin şehirlisi ile tadı illaki tutmaz. Çok basit görünür tarif, malzemesi azdır falan ama diyelim kaymak eritip döker üstüne, o kaymağı bulamazsın şehirde, yemeğin de tek özelliği güzelliğidir o kaymak. Yapamazsın işte öyle kalorifer konforlu is kokulu şehirde. Ama bu tarif öylemi ya? Candan Turhan, Dumanı Üstünde Doyurucu Çorbalar kitabında şehirleştirmiş bu tarifi. Yapınca çok güzel oluyor yani. Çocuklar da bayılarak yiyorlar. Bayılınmayacak gibi değil hani. Bulgura taze fasülye ve beyaz peynir eklemek. Çok güzel hareket çoook!!

Tabağın kenarındaki biberiye süs olsun diye koyuldu. Yemeğin malzemelerinden değil, şimdi nerden bulurum biberiyeyi diye korkmayın. Evet korkmayın ve hemen yapın bu yemeği!! Parmaklarınızı yemezseniz bi düşüneyim bakayım ne olayım.

Cıvırla

4-5 porsiyon

2-3 kaşık zeytinyağı

1 kuru soğan, yemeklik doğranmış

2 yeşil biber, küçük doğranmış

1 kaşık salça

2 taze domates, küp şeklinde doğranmış (ya da yarım kutu konserve domates)

1 çay bardağı bulgur

1 litre sıcak su

250 gr yeşil fasülye, küçük küçük doğranmış

150 gr beyaz peynir, ufalanmış

Tuz, karabiber

  1. Çorba tenceresinde zeytinyağını ısıtın ve soğan, biber, salça, domates ve bulguru sırayla kavurarak ekleyin.
  2. Suyu ilave edin. Kaynayınca ağzını kapatın altını kısın ve 10 dakika pişirin.
  3. Fasülyeleri tuz ve karabiberle birlikte tencereye ekleyin, kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirmeye devam edin (15-20 dk).
  4. Fasülyeler pişince ateşten alın. Peyniri ekleyin ve ağzı kapalı demlendirin. Afiyet olsun.

ÖNEMLİ NOT: Yemeğe koyacağınız her malzeme ayrı ayrı güzel olursa ortaya çıkan sonuç o zaman güzel olur. Yani kahvaltıda zevkle yemeyeceğimiz bir peyniri değerlendirmek adına (börek olayında olduğu gibi) çorbaya koymasak iyi olur. Bu çorba en iyi kahvaltılık peyniri fazlasıyla hak ediyor.

28 Ağustos 2008 Perşembe

Mafin Kalıbında Yemek-1


Üst sıra: Buharda pişmiş havuç ve kabak, ekmek
Alt sıra: Buharda pişmiş yeşil fasülye, tavuk, domates

Çocuklara yemeği nasıl sunduğunuz önemlidir denir ya. Ööööyle yemeklerden gemi yapın yüzdürün, kuş yapın uçurun demek değil aslında. Kolay yiyecekleri şekilde, lokma lokma, şöyle renk renk, işte böyle bölüm bölüm.

Çok beğenerek takip ettiğim Chasing Cheerios blogunda gördüm ilk, yemeği mafin kalıbında servis etmeyi. Sonra bi baktım, haftada en az bir kez bir sürü anne bir öğünü bu şekilde sunuyor ve ne sunduğunu bloglarında paylaşıyor. Hemen dedim biz neden yapmıyoruz, onlar da insan biz de insanız.

Buyrun başlıyorum. Bu şekilde sunmak öyle ilginç ve çekici geldi ki çocuklara, özellikle Sinan'a (Sinan'ın tabağında havuçları kibrit şeklinde kestim, tavukları parmak şeklinde pişirmiştim öyle bıraktım, yeşil fasülyeler de bütün bütündü). Sinan'ın o yeşil fasülyeleri yiyişini görmeliydiniz. Çok hoşlarına gitti çoook.

Böylelikle her cuma buradan "Mafin Kalıbında Yemek" servisi olayımızı paylaşıyorum. Uygulayan olacaksa eğer, fotoğrafını çekip bana gönderirse onları da koyarım şöyle alt alta. Çok şık olmaz mı yani?

Related Posts with Thumbnails