28 Temmuz 2008 Pazartesi

Pankek

Daha çok kendim için yaptığım yemeklerden... Malzemelerini gözüm kapalı koyabileceğim, neyden ne kadar koyuyodum diye şüpheye düşmediğim ender tariflerden biri. "Ne var ki bunu akılda tutamayacak" demeyin, tutamayan tutamıyor valla. Ayrıca tuzunu az eksik koysam hiç de öyle zevkle falan yenmiyor. Ayrıntı her zaman önemli ve ayrıntı, tarif ne kadar basit olsa da ayrıntı!

Sabah pankek yapacaksam bi mutlu oluyorum. Bazen "aman keşke ekmek olmasaydı da pankek yapaydım" diyorum.

Sinan başlarda pek yemiyordu ama o kadar ısrarla ve sıklıkla yaptım ki yiyor artık, seviniyor bile. Benim çok sevinçle "bak sinan pankek yaptım" diye çığrınmamın etkisi ne kadar bilemiyorum.

Pankek denen şeyin tarifi budur. Ötesi berisi hikaye.


Pankek
2-3 porsiyon, tıka basa yiyesiye

1 yumurta
1 bardak un
3/4 bardak süt
2 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karbonat
2 kaşık zeytinyağı

az tereyağı, tavayı yağlamak için

  1. Yumurtayı tuz ve şekerle çırpın.
  2. Sütü ve elenmiş un+karbonatı ekleyip iyice karıştırın.
  3. Son olarak yağı ilave edin.
  4. Yapışmaz tavayı ısıtın. Pankekleri dökeceğiniz bölgeleri tereyağ ile yağlayın. (tavanın tabanını bütün olarak yağlar iseniz pankekleri kaşıkla döktüğünüzde boş kalan yerlerdeki yağlar yanar. Onun için yalnızca pankekin altında kalacak yerleri yağlamaya dikkat etmeli). Yağlama işlemi yalnızca ilk başta yapılacak.
  5. Yemek kaşığı ya da (benim tercihim) servis kaşığı ile ısınmış ve yağlanmış tavaya aralıklarla dökün. Aynı anda 3-4 tane dökebilirsiniz.
  6. Pankeklerin üstü pıt pıt kabarcıklarla dolunca bir spatula ile tersini çevirin. Altı da pişene kadar pişirin!
  7. Servis tabağına üst üste kule gibi dizin ki hemen soğumasınlar.
  8. Birkaç pankeki önce biraz peynirle, sonra da biraz reçelle afiyetle yeyin, yedirin.
  9. Kocası yurtdışında yaşamış asortik arkadaşlar üzerine akçaağaç şurubu da dökebilirler tabi.

Berriiiiiiiiiiiiiiin! Hani yıllar önce bi size kahvaltıya gelmiştik. İsmail pankek istemişti de ben de "ben biliyorum yaparım" demiştim de aslında pankek değil krep yapmıştım. Da İsmail az hayal kırıklığı yaşamıştı haklı olarak. Onun hayal ettiği, özlediği pankek işte buydu.
İnsan ne kadar az biliyosa o kadar çok biliyo sanıyo. Ne zaman pankek yapsam hep aklıma o gün geliyo. İsmail için pişir bu pankekten olmaz mı??

25 Temmuz 2008 Cuma

Fırında Tepsi Köftesi


Çocuklu evde en çok pişen yemek köftedir sanırım. Kolaydır ama zahmetlidir aslında. Hele bebek de varsa evde, o uyanmadan köfteyi yoğurayım, yuvarlayayım diye geriliyor insan, olması gerektiğinden daha fazla yoruluyor.

Artık öyle tek tek köfte yuvarlamaya, herbirini alt üst yaparak pişirmeye son! Favori köfte harcımızı hazırlıyoruz ve yağlanmış tepsi ya da tavaya parmak kalınlığında yayıyoruz. Üzerine de domatesi robotta çekip döküyor ve fırına sürüyoruz. Ta ta taaaam, alın size domates soslu köfte. Yanına da mikrodalga mucizesi ile 3 dakika da közlenmiş patates. E olsa da yesek demediniz mi şimdi?

Bundan böyle, en az zahmetle, en kısa sürede, hem de sosuyla falan köfte yapmanın zevkini süreriz artık hep birlikte...


Fırında Tepsi Köftesi
6-8 porsiyon

Köfte için:
500 gr kıyma
1 yumurta
1 büyük soğan, rendelenmiş
1 bardak ekmek içi, ufalanmış
Bol maydanoz, ince kıyılmış
1 çay kaşığı tuz, dolu dolu
1/2'şer çay kaşığı karabiber, kimyon, kişniş
1/4 bardak süt
1 küçük havuç, rendenin ince tarafı ile rendelenmiş (patates ya da kabak da olabilir)

Üzerine sos için:
2-3 güzel domates
2-3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı salça (domateslerimiz pek de güzel değilse...)

  1. Ekmeği süt ile ıslat.
  2. Tüm köfte malzemelerini güzelce yoğur.
  3. Yağlanmış geniş bir tavaya ya da fırın tepsisine bir parmak kalınlığında döşe. Tavanın yapışmaz tava olması daha iyi olur. Fırın tepsisine yapışma tehlikesine karşı tabana yağlı kağıt serilebilir.
  4. Mutfak robotunda sos malzemelerini iyiiiice çek.
  5. Köftenin üzerine yay.
  6. 200 derece ısıtılmış fırında pişene kadar pişir:) (yaklaşık 45 dakika)
İyi piştiğinden emin olun. İlk yaptığımda pek iyi pişirmemişim, pek beğenmedik o yüzden. İkinci yaptığımda tam kıvamında pişti ve beğendik ki buraya da yazmaya karar verdim.
Yanına aslında buharda pişmiş yeşil fasulye ve havuç da koyacaktım ama vaktim yetişmemişti. Pişirirseniz aklınızda olsun. Böyle bir tabakta mutlaka sebze ya da salata da olmalı.
Sevgilerimle...

Related Posts with Thumbnails