28 Aralık 2008 Pazar

Lahanalı Kısır

Bu kuskus, yani ince, köftelik bulgur ne inanılmaz bir şey! Yok böyle bir nimet. İçine ne koysan kaldırıyor, çocuklara ne yedirmek istiyorsan kesin işe yarıyor. Sinan da Civan da gerçekten içine ne koyarsam koyayım her seferinde bayılarak yiyor.
Kısır denen yemek (salata falan değil, bence başlı başına bir yemek) yalnızca gün menülerinde değil haftanın en az 3 günü akşam sofrasında ana yemek olarak yerini almalı. Ennn favori, ennn sağlıklı çocuk yemeği olarak kayıtlara geçmeli.
Benim kısırla ilişkim ne yazık ki çok yeni başladı. Yani zor, tutturulması böyle bi maharet, el alışkanlığı gerektiren inciği cinciği çok olduğu için ille de misafire yapılası bir şey falan gibi geliyordu. Sonra ne olduysa yapmaya bi başladım, şimdi haftada ennnnn az 2 akşam sofraya gelen tek çeşit yemeğimiz “Bişeyli Kısır”. Ama ne yemek, içine girmeyen şey yok! Evde ne varsa. Kukusun muamelesi, baharatlar, limon-zeytinyağı sosu sabit, diğer malzemeler çok çeşitken ve değişken. En son yaptığım ve en çok övgü aldığım lahanalısının tarifiyle başlayıp, başka hangi malzemeleri ne şekilde koyuyorum şeklinde devam edeyim.


Lahanalı Kısır
4 kişilik

Yemeğin Gövdesi:
1 bardak kuskus (köftelik bulgur)
1 küçük kuru soğan
1 kaşık salça
1 bardak su

Baharatlar:
1 çay kaşığı tuz
½’şer çay kaşığı karabiber, pulbiber
2 çay kaşığı kimyon
1’er çay kaşığı sumak, kişniş
1 tatlı kaşığı kuru nane

Sos:
½ limon suyu
3-4 kaşık zeytinyağı

Değişken sebze bölümü:
Bol maydanoz
1 kabak
1 havuç
3-4 diş sarımsak
3-4 bardak kıyılmış lahana

Önce gövdeyi hazırlayalım. O şişerken de diğer malzemeleri...

  1. Küçük bir tencereye yemeklik doğranmış soğan, salça, su konur ve ısıtılır.
  2. Kaynamaya başlar başlamaz altı kapatılır, kuskus ilave edilir. Ağzı kapalı olarak şişmeye bırakılır.
  3. Bu arada ilave edilecek tüm baharatlar bir köşede karışım olarak hazırlanır ki hepsi aynı anda ilave edilsin, karıştırılsın, pratik olsun.
  4. Bir tavada az zeytinyağında küçük küpler halinde doğranmış kabak, havuç ve sarımsak sotelenir. Kıyılmış lahana ilave edilir. Kavurma işlemine devam edilir. Ağzı kapalı, altı kısık olarak lahanalar yumuşayana kadar pişirilir. Belki daha bi tadı tuzu yerinde olsun diye az tuz, karabiber...
  5. Bu arada şişen bulgur derin salata tabağına alınır. Baharat karışımı ilave edilir ve karıştırılır. Pişen sebzeler ve doğranmış maydanoz eklenir ve karıştırılır.
  6. En son limon suyu+zeytinyağı karışımı ilave edilir.
  7. Varsa yanında bol marulla ve de ayranla servis edilir.


Daha başka neler nasıl eklenebilir?
Kırmızı biber, yeşil biber (küp küp doğranmış)
Havuç (rendelenmiş)
Konserve mısır
Nar
Karnabahar, brokoli (buharda haşlanmış, doğranmış)
Yeşil soğan, taze nane, dereotu (doğranmış)
Yeşil mercimek, nohut (haşlanmış)
Ispanak (çiğ olarak doğranmış)

Böyle işte. Kulağa biraz kalabalık geliyor ama malzeme listesi ne kadar uzun görünse de çok çabuk hazır oluyor, yemek yapmadığım akşamlarda beni çok güzel kurtarıyor. Sofraya oturan herkesin mutlu olması ise yanımıza kar.

Bu arada bulgur ve kuskusla ilgili ufak bir not: Bulgurun rengi ne kadar koyu olursa besleyici değeri o kadar fazla olurmuş. Tabi yapay olarak renklendirilmediğini varsayarsak.
Kuskusun koyu renklisi çiğ köftelik bulgur olarak satılıyor büyük marketlerde. Belki aktarlarda da vardır. Onunla yapılan kısırın tadı ayrı bir nefis oluyor. Bu da Sevgili Ceylan'ın kayınvalidesinin meşhuuuur kısırının tarifinden öğrendiğim bir püf noktası. Teşekkürler Ceylan’cım.

6 yorum:

Unknown dedi ki...

şükür kavuşturana.dört gözle yeni tariflerinizi bekliyoruz.çok güzel,çok faydalı bir site.emeğinize sağlık.çalışırken herşey çok daha zor biliyorum ama lütfen bizi tariflerinizden mahrum bırakmayın.

Adsız dedi ki...

Bayildim bu tarife..Diyetime de uygun.
Tesekkurler

www.kralcipplak.blogspot.com

Damla dedi ki...

Kaç defa kısır yaptıysam yediremedim oğluma, bir de böyle deneyeyim.

seyabb dedi ki...

Kısırı bizde çok severiz...Benimde kısırda sabit olan mısırözü,çiçekyağı ve zeytinyağı karışımı yağım.Sarmısak,nane ve tahin Ve ne olursa olsun yeterki ekşi olsun...Nar ekşisi,koruk ekşisi yada son çare limon yada turşu suyu...Ellerinize sağlık

semiramis dedi ki...

sarımsak, tahin, nar ekşisi, turşu suyu!! aman allahım ben de katmalıyım hepsinden! eminim çok daha şahane olacak. çok teşekkürler Kardeşim.

Yunkabu dedi ki...

benim bildigim kuskus yuvarlak yuvarlak bisey. ince koftelik bulgur ise baska. kafam karisti. mesela yasadigim yerde ince koftelik bulgur bulamadigim icin kisir yapamiyorum. kuskusla yapilabilir mi?

Related Posts with Thumbnails