16 Haziran 2008 Pazartesi

Tahinli Mafin



Ve de yulaflı. Daha sağlıklısını düşünemiyorum bile. Demiştim mafine taktığıma. Bu da sağlık fışkırıklı tatlı olanı. (Bu fışkırık lafına mı çok gülerdik biz Hatice?)

İçinde yok yok az sonra okuyacağınız gibi. Özellikle büyüklerin beğenisini kazanacağına eminim, geriden geriden gelen tahin tadı ile. Sinanın tahinle arası pek yok. Bu şekilde yedi ama. Ona bebekken yedirmemiştim hiç tahin, aklıma gelmemişti. Halbuki bebeklere 8. aydan itibaren verilmesi öneriliyor, özellikle yabancı kaynaklarda. Ne bilgi varsa onlarda var zaten.

İçinde paha biçilemez değerde besinler mevcut. Neler olduğunu saymayayım, okuyor ve anında unutuyorum zaten:( Ama buraya yazarsam belki de hiç unutmam. Durun bakmam lazım önce.

Tahin susamın ezilmiş hali. Kalsiyum, protein ve bebeklerin beyin gelişiminde önemli rolü olan yağ asitleri açısından çok zengin.

Susam bir tohum. Bütün tohumlar besinle yüklüdür. Toprağa ekseniz büyür, suyun içine koysanız filizlenir. Doğa tohumun içine, gerektiğinde toprak bile olmadan yalnızca su ile, yeni bir yaşam filizlendirebilmesi için gerekli tüm besinleri konsantre şekilde doldurmuştur. Tohum bitkinin çekirdeği. Türlerin devamını sağlayan, doğanın en önemli parçası.
Issız bir adaya düşsek ve yalnızca bir yiyecek seçme şansımız olsa ayçekirdeğini seçmeliymişiz. İnsanın yaşaması için gerekli her tür besini içeriyormuş, C vitamini dışında. Filizlendiğinde ise C vitaminini de üretiyormuş. Ne fantazi ama! Bu bebeklerimizi ayçekirdeği ile beslemeliyiz demek değil tabi ama tüm tohum ve filizlerini bebeğimizin (ve tüm ailemizin) günlük beslenmesinin bir parçası haline getirmeliyiz.

Tohumların besin içeriğinden yararlanabilmek için çok çok iyi çiğnenmesi, öğütülmesi gerekir. O yüzden susam değil de tahin tüketmek çok daha yararlı.

Tohumları (ayçekirdeği, susam, keten tohumu, fındık/fıstık/ceviz vs...) bebeğimizin beslenmesine mutfak robotunda iyice öğüterek yoğurduna, meyvesine katarak dahil edebiliriz.

Yalnız öğütüldükleri zaman açığa çıkan yağ hava ile temas ederek çok çabuk acılaştığı için tohumları bütün olarak ve buzdolabında saklamalı ve bebeğimize yedirmeden hemen önce ancak yiyeceği kadarını öğütmeliyiz.

Tahini salata soslarımıza katsak, Tijen İnaltongun bir karnıbahar salatası tarifi vardır. Karnıbahar buharda pişirilir, üzerine sarımsak ve tahinli salata sosu, maydanoz... Öyle yakışır ki tahin karnıbahara, inanamazsın.

Humusu meze gurubundan çıkarsak, yapsak ve buz kalıplarında küpler halinde dondursak, sandviç sürme olarak kullansak. Özellikle dışarı parka, bahçeye çıkarken...

Fasulye salatası da yapsak yine tahin sosla. Sonra mafine, keke, poğaçaya koysak. Bu kadar tahin yeterli olur herhalde.

Bebeklerimize, 8. aydan itibaren her gün yoğurdunun, meyvesinin içinde 1 tatlı kaşığı tahin yedirmeyi ihmal etmeyelim. Tahini buzdolabında saklamayı da.

Ne yazdım, ne yazdım. Okuyan olacak mı bunca şeyi merak ediyorum.


Tahinli Yulaflı Mafin
12 adet mafin
1 bardak = 250 ml
1 bardak tam buğday unu
1 bardak yulaf
2 yumurta
1 bardak yoğurt
1/4 bardak tahin
1/4 bardak zeytinyağı
1/2 bardak kahverengi şeker (ya da pekmez)
1/3 bardak haşhaş/ya da ayçekirdeği/ya da parçalanmış ceviz/fındık
1 paket kabartma tozu
1/2 bardak kuru üzüm/ya da başka bir kuru meyve
  1. Kuru malzemeleri (un, yulaf, şeker, haşhaş, kabartma tozu, kuru üzüm) bir kapta, ıslak malzemeleri (yoğurt, yağ, tahin, yumurta) başka bir kapta karıştırın.
  2. Islak malzemeyi kuru malzemeye ekleyin ve tahta kaşıkla karıştırın.
  3. Yağlanmış mafin kalıplarına paylaştırın ve 180 derecede yaklaşık 20 dakika pişirin. pişip pişmediğini kendinize has yöntemle kontrol etmeyi ihmal etmeyin (bıçak, kürdan falan..)



13 yorum:

M dedi ki...

ben okudum hem de gayet keyif alarak;(yeni takipçiyim ben:) bi de eski blogger:().
ben oğluma 9 aylıkken kahvaltısında veriyodum tahini ve fakat sonra alerji denen illetle tanışınca korkuyorum şimdi vermeye(oğlum 16 aylık oldu şimdi)
ama kesinlikle denenmesi gereken bi tarif bence!
Not: pişirme kağıtlı kabak yaptım dün ;Muhteşem oldu, nefis oldu, oğlum bir tabak yedi ama ben suyu biraz az koymuşum galiba, biraz dibi tuttu, lezzette bi kayıp yok ama...çoookkk teşekkürler!!!

semiramis dedi ki...

ay ne guzelmis tarifi ekledigimin gununde yorum almak. tesekkurler yasemin.
yemegi begendiginize cok sevindim. o zaman mutlaka "esma sultan" ve "pirincli bezelye" corbalarini da yapmalisin. benim ve ogullarimin su anda ennnn sevdigimiz corbalar. gerci onlar biraz bikmis gibi gorunuyorlar son gunlerde ama yapacak bisey yok. ben bikana kadar her hafta yapacagim:)

Yunkabu dedi ki...

ben okudum:)

hatice dedi ki...

fiskirik:)) omercim katmisti sozcuk dagarcigimiza...

ulen yine beni fena yaptin, neler hatirladim simdi neler. bir taraftan guluyorum, ote taraftan gozum doluyor...

yarin ilk isim muffin kalibi almaya gitmek! kucuk bir kavanoz da tahinim var. evi tahinli muffin kokusu sarsin:) yanina da cay... pazar keyfi... ama keske beraber olsaydi:(

Adsız dedi ki...

Merhaba, ben de sitenizi cok begenerek takip ediyorum. Sorum tahinli mufin'le ilgili. 12 mufin bir anda tuketmek icin cok fazla sizce, buzluga koysak, sonra kullansak vitamin degeri azalir mi?

semiramis dedi ki...

mafini ve diger tum hamurislerini buzlukta saklamak hem saglikli hem de cok iyi bir fikir! Vitamin ya da herhangi bir besin degeri azalmaz, bilakis pişirildigi andaki haliyle korunur. Pişirdiğiniz gün ve ertesi gün yiyeceğiniz kadarını oda sıcaklığında bırakıp diğerlerini jelatine ya da aliminyum folyaya sarıp, buzluk poşetine koyarak buzluğa atabilirsiniz tabi. İstediğiniz zaman da mikrodalgada (normal fırında da olur sanırım) cozdurup/hafif ısıtıp tüketebilirsiniz. Aklıma iyi getirdiniz, ben de yapıp buzluğa koyayım.

hatice dedi ki...

dun gece hemencecik oluverdiler...

tarifte evdeki malzemeler nedeni ile yapmak zorunda oldugum degisiklikler:

1. ben hashas tohumu yerine ceviz koydum...
2. kuru meyve olarak da yesil kuru uzum...

muffini ilk tadan komsum Will oldu... ilk tepkisi "himmmmmh" di:)
sonra msn'de Mert gordu yaptiklarimi:)
simdi de ofistekiler tadiyor. tepkiler super...

sen olmasan ben ne yapardim...

Öykücü dedi ki...

Hakikaten süper lezzetli bir tarif ve süper yararlı bilgiler.Ben hemen hergün okuyorum seni.Her yeni tarifinde de mutlu oluyorum.

Sevgiler..

ARZUM dedi ki...

blogunuzu bugun kesfettim.
hangi tarifi once denemeliyim onun derdindeyim su an::))
``kim okuyacak``ta ne demek.yaladim yuttum tum yazdiklarinizi. Aksamada babasiyla oglu yutacak.
cok tsk emeginize.
arzum

Ceylan dedi ki...

Semiramissss !
Uzun zaman oldu yazmayali ama inan ben dunyadan kopmusum !!! Yazisiriz detaylari.
Tabii ki biz okuyoruz her satirini sekerim! Senin oglanlar bir mucize, senin mucizen ! Ozellikle de barbunyali fasulye yemeleri...
Tahini hemen menuye katiyorum.
Ellerine saglik canim, sevgiler !

Özge dedi ki...

Merhaba,
Blogunuzu birkaç haftadır takip ediyorum. Bugün tahinli mafini yaptım süper oldu! Haşhaş tohumu yerine ceviz, esmer şeker yerine pekmez koydum ve 25 dakikada piştiler. 5 çayında afiyetle yedik! Tarif için çok teşekkürler :)

Adsız dedi ki...

ben de okudum :)
aynur

Melike dedi ki...

Yazdıklarınızı büyük merakla okudum. Paylaştıklarıniz gercekten cok değerli. Fakat bende birşey eklemek istiyorum. 7,5aylik bir kızım var. İnek sutu ve yumurtaakina alerjisi var. Bu yüzden cok dikkat ediyoruz yediklerine. Bu sabah kahvaltı sofrasında ağzına minicik pekmez verdik(kendi kahvaltısında zaten ev yapımı dut pekmezi yiyor) fakat tabakta tahin de vardı. Yani o 1-2 damlacik pekmeze değmiş olan tahin miktarını siz duşunun. Aniden kızardı,benek benek oldu. Hemen alerji ilacını verdik ama nafile. Hemen hastaneye gittik ve alerji icin iğne yapıldı. Suan evde tahinle ilgili bilgilere bakayım derken yazınıZa rastladım. Evet faydası cok ama alerjik besinlerin listelerinde de ilk siralardaymis TAHİN... Benim gibi alerjik bünyeli bebeklerin annelerinin aklında bulunsun...

Related Posts with Thumbnails