16 Haziran 2008 Pazartesi

Kabaklı Peynirli Mafin


Ben taktım bu mafin olayına. O kadar kolay ve o kadar lezzetli ki. Tatlı ve tuzlu olarak elindeki malzemeye göre sonsuz kere çeşitlendirilmesi, miksere falan ihtiyacının olmaması (çocuğunla birlikte yapmak için ideal!) ve 20 dakikacık gibi kısa sürede pişmesi, fırından çıkınca küçücük oldukları için hemen soğumaları, soğumadan da sıcak sıcak, ılık ılık yenebilir olmaları da cabası. Dışarı çıkarken, özellikle uzun yolculuklar için süper.

Mafini küçük kalıplarda pişen kek sanıp pek yüz vermemiştim şimdiye kadar ama tam olarak öyle değilmiş meğersem. Mafin daha az yağlı, ve daha yoğun ve daha yumuşak ve tatlısı daha az tatlı ve ... diye uzar gider. Diyesim, mafin daha süper. Özellikle bu kabaklısı. Daha önce bu tarifi tepsiye 2 parmak kalınlığında yayıp pişirmiş ve beğenmiştim. Ama Sinan pek yememişti. Kalıbında yapınca bayıldı! Sabah kalktı yemek istedi, yemekten önce yemek istedi, sonrasında yemek istedi, gece yatarken yemek istedi. Parkta yerken, onu çağıranlara "şu anda gelemem, mafin yiyorum" dedi:)

Şimdi gelelim olayına. Kuru malzemeleri bir kapta, ıslak malzemeleri başka bir kapta karıştırıp, ıslak malzemeyi kuru malzemeye ekleyip, şöööyle bir karıştırıyoruz. Yağlanmış mafin kalıbında 20 dakika pişiriyoruz. Olay bu.

Tarif Tijen İnaltong, Mutfakta Zen

Kabaklı Peynirli Mısır Ekmeği
1 bardak=250 ml
12 adet mafin

2 yumurta
1 bardak tam buğday unu
1 bardak mısır unu
1 bardak yoğurt
2 kaşık zeytinyağı
2 rendelenmiş kabak
150 gr rendelenmiş peynir
1 tatlı kaşığı bal
1 çay kaşığı karbonat
1 kaşık doğranmış dereotu
1 tatlı kaşığı tuz (silme)
susam, üzerine serpmek için

1. Yumurta ve balı karıştır. Yoğurt ve zeytinyağı ilave et.
2. Ayrı bir kapta unlar, tuz ve karbonatı karıştır.
3. Yumurtalı karışımı unlu karışıma ekle ve kaşıkla karıştır.
4. Kabak, peynir ve dereotunu da ekleyip yağlanmış mafin kalıplarına bölüştür.
5. 175 derece fırında üzeri kızarana kadar pişir (yaklaşık 20 dk).

Umarım sizin bücürler de "hapuy hapuy" yerler, Sinan gibi.

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba sitenize ilk defa giriyorum. Tarifiniz ilgimi cekti fakat ilk maddede "Yumurta ve balı karistir" demissiniz, ben muffin konusunda pek tecrube sahibi degilim, bal olmayacak malzeme ama nedir anlayamadim? :)

Sevgiler.

Gozde

semiramis dedi ki...

sevgili Gozde,
bal olmasa da olur aslinda. Ama ben bu şekilde yaptım ve çok beğendim. ıslak malzemeleri karıştırırken balın iyi erimesi bakımından önce yumurta ile karıştırılması daha uygun oluyor.
evde varsa bal koyuyorum, bal biterse koymadan yaparım:) tarifin olmazsa olmazı değil yani.
Mafinin olmazsa olmazları ıslak malzemelerden yumurta, yoğurt (ya da süt, ya da ikisi karışık) ve yağ (tereyağ, zeytinyağı, ayçiçek yağı, tahin vs...)
kuru malzeme olarak ise her çeşit un olabilir, hatta yulaf; kabartma tozu.
mafin tuzlu olacaksa tuz, tatlı olacaksa şeker (ya da pekmez).
Sonrası hayal gücüne kalmış: her tür sebze, kuru meyveler, tohumlar (susam, haşhaş, ayçekirdeği) yemişler (fındık, fıstık) falan. çeşitlemeye çok açık, temel malzemeleri ve oranları aşağı yukarı tutturursan sonuç hep mükemmel.
yardımcı olabildim miki acaba?

hatice dedi ki...

ben bu tarifi demeistim, evet:)

buyuk kek kalibinda yapmistim, ama cok islak kalmisti, yani bu gorunenler kadar basarili degildi...

muffin kalibi almam sart oldu:)

Adsız dedi ki...

tarifi dun denedim. her nedense kabarmadi.Birde mafin kabim yoktu,bakkaldan kagit mafin kabi aldim.Ama kagida yapisti.yaglamak mi gerekirdi bilemedim. Tum aksiliklere ragmen::)) kekimizin ust kisimlarini kesip yedik 21 aylik istahsiz oglumun yatana kadar elindeki muffinlerini yeniledim.Cocugunuzun birseyleri hevesle yiyiyor oldugunu gormek kadar huzur verici birsey yok valla. tadi superdi.Kabak dusmani kocam bile tutamadi kendini. Tesekkurler
ozcan

semiramis dedi ki...

sonucu yazdigin icin tesekkurler Özcan.
Ben de denemiştim kağıtda yapmayı, aynen dediğin gibi olmuştu. Tarifin altına not olarak yazmam lazımdı aslında, unutmuşum. Hemen yazayım.
Kabarma konusuna gelince, çok fazla kabarmıyor aslında ama yine de biraz kabarması lazımdı. Belki de bir dahaki sefere kabartma tozu ile deneyebilirsin, ama mutlaka muffin kabı almalısın.
Bi de yaptıkça daha da güzel yapmaya başlayacaksın eminim. Benim hala en favori muffin tarifim bu. Bu arada pişirip buzluğa kaldırabilir ve gerektiğinde çıkarıp ısıtıp yiyebilirsiniz. Muffinin tatlısı da tuzlusu da buzluktan çıkınca çok daha güzel oluyorlar.
Tekrar yaparsın umarım. sevgiler...

Adsız dedi ki...

tekrar yaparsin UMARIM nedemek:)
Sabah yeniden hazirladim, tepsiyi oglanla bakicisina birakip ise geldim. Sonucu bildiririm. Bu sefer tepsiye parca parca doktum:) Ilk firsatta muffin kabi alacagim.Her haftada bu keki pisirecegim:) detayli oneriler icin cok tsk ederim. Paslasmak ne kadar guzel bir duygu.
Harikasin.Sende Tariflerinde.Sayende `eve gidip ne pisirsem`derdim yokoldu.
ozcan

elvan dedi ki...

anladım ki iki yaş gerçektende çok zorlu bir dönemmiş.oğlumda iştahsızlık,yemek seçme,sebze yememe gibi birçok olumsuzlukla karşılaşıyorum.dolayısı ilede her an internette ne bulabilirim diye dolaşıp duruyorum.en son dün bu muffin tarifinizi buldum,bugünse denedim.sonuç mu?hımmm hımmm diyerek muffinlari yuvarlayan oğlum vede karşısında o yedikçe zevkten dört köşe olan ben annesi...gerçekten tarifiniz çok basit ve çok çeşitli malzemeyle çok farklı tatların yaratılabileceği zevkli bi tarif.bir ayrıntıyıda paylaşmak isterim.benim muffin kalıbım yok ve yaratıcılıgım sayesinde çok iyi bir kalıp yaptım.aleminyum folyoyu kağıt peçete buyuklugunde iki kat parçalar halinde yapıp geniş agızlı bir bardagın yarısına kadar oturttum.folyoyu yaglayıp 1,5 çorba kasıgı kadar muffın doktum ve bardaktan çıkarıp tepsiye dizdim.gayet iyi kabardı,kesinliklede yapısmadı.kalıbı olmayanlara geçici bir çözüm... tesekkurler tarifiniz için ve kolaçan etmeye devam edicem sitenizi....elvan

çiğdem ay dedi ki...

şu anda tarifinizi deniyorum , 16 aylık oğlum karışık vitaminli çorbalarımdan yemiyor :( umarım tarifiniz işe yarar ben içerisine az miktarda taze zencefil de rendeledim
sonuçları paylaşırım.

Related Posts with Thumbnails