21 Haziran 2008 Cumartesi

Barbunyalı Taze Fasülye

Taze barbunya ile taze fasülyeyi birlikte pişirdiniz mi hiç? Ben ilk defa pişirdim. Sebzecimizden duyup. Bana taze fasülye tartarken, "barbunyanın içine mi koyucaksın abla" dedi. Efendim? "Diğer mahallede duydum da barbunyanın içine bir avuç da taze fasülye katıyolarmış, güzel oluyomuş" dedi. Tabi ya, nasıl daha önce düşünemedim!

Genelde çocuklar baklagilleri sorunsuz yer. "Barbunyayı haşlayıp taze fasulyenin içine katmalı, birlikte bi daha pişirmeli. Makarnanın üstünde, hayır demezler valla" dedim. Demediler valla.

Zeytinyağlı fasülye iyidir hoştur da, yani ana yemek olarak koyamazsın çocuğun önüne. Yer mi, yemez mi, hiç emin olamaz insan. Ama bu şekil pişir, koy önüne. En anasından bir öğün sana.

Makarna yerine pilavla pişiririm bir dahakine. Bir öbürküsüne de bulgurla. Böyle geçer gider işte günler.

Barbunyalı Taze Fasulye
4-5 porsiyon

Yarım kilo taze fasülye
Yarım kilo taze barbunya (ayıklanınca 200 gr iç barbunya kalıyor)
3-4 kaşık zeytinyağı
3 olgun domates
1 soğan
2-3 diş sarımsak
1'er çay kaşığı tuz ve şeker
Karabiber
  1. Barbunyaları kaynayan suya atıp 25-30 dk yumuşayana kadar haşlayalım. Süzelim.

  2. Bu sırada fasülyeleri ayıklayıp, yıkayıp parmak kalınlığında doğrayalım.

  3. Geniş bir tencereye önce yağ, sonra soğan sarımsak fasülye barbunya, en üste de domatesimizi sırasıyla koyup yayalım.

  4. Üstten tuzunu, şekerini, karabiberini ekleyelim.

  5. Tencerenin ağzından daha geniş bir parça yağlı kağıdı avucumuzun içinde top gibi buruşturalım. Musluğun altında ıslatıp iyice sıkalım ki yumuşacık olsun, kolay serilsin. Yemeğin üzerine serelim kağıdı, kenarlarını kaşığın sapı ile sıkıştıralım. Ağzı kapalı çok kısık ateşte 25 dk. Lokum!

Beğenmeyen pişirmesin.

9 yorum:

Cocukla Cocuk dedi ki...

Çok entresan geldi bana da ilk kez duydum, deneyelim bakalım bizim ki de yiyecek mi, barbunyadan fasulyeleri ayıklamaz inşallah.

Tijen dedi ki...

Kendimi bildim bileli teyzem ikisini birlikte pişirir. Ben de çok severim. Hem taneler, hem fasulyeler. Ne güzel olur ama!

Öykücü dedi ki...

Bu öğlen yemek yemem herhalde hiç aç değilim derken yazını ve fotoğrafı gördüm.

:)

Eline sağlık.

Eren'in Annesi dedi ki...

Lezzetli bir yemeğe benziyor. Acaba kuru barbunya ile de aynı lezzeti yakalar mıyız ?

semiramis dedi ki...

sevgilin Eren'in annesi,
neden olmasin. hatta kuru fasulye ile bile olur. normalde yapar misin bilmem ama ben her hafta nohut, fasulyeyi ıslatıp, haşlayıp küçük porsiyonlar halinde buzluğa kaldırırım. bu yemek için de hemen bir küçük paket haşlanmış fasulye, ya da barbunya tencerenin içine... denemeliyim hemen. yazarım sonucu. sen denersen sen de yaz olmaz mı?

iremlemekanlar dedi ki...

Ellerinize saglık sitenizi süper buldum yeni evliyim cocugum yok ama vitaminli olan yemekleri ön planda tutmuşsunuz inanın çok begendim ankaradan sevgilerle :) iremlemekanlar

başak dedi ki...

blogunuzu yeni keşfettim ama okudukça bazı kısımları sanki ben yazmışım sandım çocuklara bişey beğendirmek ve beğendikleri zaman yaşadığım ama ses çıkarmadan içten olan sevincimi sizin de aynı şekilde anlatmanız çok hoşuma gitti demek ki anne liğinde evrensel bir dili var iyiki varsınz bundan sonra takipçinizim birde birşey soracağım kullandığınız yağlı kağıt kırtasiyelerde olan mı teşekkürler

semiramis dedi ki...

sevgili
çocuklaçocuk, Tijen abla, öykücüm, ve İrem. Yorumlarınız için çok teşekkür ederim.
sevgili Başak,
Öncelikle blog dünyasına hoşgeldin! Bu yağlı kağıt önceden yalnızca kırtasiyelerde satılıyordu fakat artık marketlerde de var. Jelatin ya da alüminyum folyo raflarında benzer kutular içinde "Pişirme Kağıdı" olarak satılıyor.
sevgilerimle...

hale dedi ki...

Tek kelime ile muhtesem bir tarif. Gecen hafta okudugumda cok enterasan gelmisti barbunya ve yesil fasulyeyi birarada kullanmak ve haftasonu hemen denedim. Minik kizim da bayildi, hem makarna ile hem de sade bir sekilde bayila bayila yedi, ayni gun de bitirdik zaten, ellerinize saglik, harikasiniz.

Related Posts with Thumbnails