10 Mart 2008 Pazartesi

Kremalı Ispanak Çorbası


Ben sade suya sebze çorbalarını yapmazdım hiç, öyle tarifleri hemen atlardım. Tavuk suyu olmadan lezzetli olmaz diye… Nasıl yanılmışım! Bunca sene!! Buyurun işte: ıspanak, su, az süt, az krema. Nefis! N’oldu da daha önce yaptığım zaman hiçbir şeye benzemeyen çorbalar birden lezzet abidesi kesiliverdi? Veriyorum müthiş çorba pişirme sırlarını. Candan Turhan o güzelim kitabında bahsetmiş, ben de deneyimledim. Buyurun:


  1. Çorbayı pişirmeye başlamadan önce malzemelerin en az yarısı (ilk tencereye girecek olanları) hazır edilmeli. Tecrübelerime göre en önemli şey, sakin, dingin ve dengeli olmak. Öyle panik içinde malzemeler havada uçuşurken yaptığım yemekler pek bir şeye benzemiyor ne yazık.

  2. Malzemeler nasıl doğranması gerekiyor ise öyle doğramalı ve hepsinin aynı şekil ve büyüklükte doğranmış olmasına özen göstermeli.

  3. Çorbalara eklediğimiz su kesinlikle kaynar su olmalı. Ben en çok buradan kaybediyormuşum. Soğuk koyup kaynamasını bekliyordum:( Ani su ısıtıcımız en önemli yardımcımız.

  4. Kesinlikle ama kesinlikle ağzı kapalı ve altı çok çok kısık bir şekilde pişirmeli. Fokur fokur kaynatmadan ve tencerenin ağzını neredeyse hiç açmadan. Ne kadar az buhar kaybı o kadar az besin kaybı ve o kadar çok lezzet korunumu!

  5. Fazla pişirilmemeli. Sebze çorbaları ve hatta mercimek çorbası bile bir üst maddedeki şartlar yerine getirildiğinde 20-25 dakikada pişiyor. Kesinlikle saat kullanılmalı. Ben fırınımın saatini ayarlıyorum.

  6. Çorbaya ekleyeceğimiz baharat, tuz gibi malzemelerin hepsini küçük bir kapta hazırlamalı, hepsini tek tek eklemek için uğraşırken gereksiz buhar kaybına izin vermemeli.

  7. Ve baharatlar. Mesela zencefil, mesela muskat ya da zerdeçal, kişniş… Ve baharat karışımları garam masala, köri… Ufacık bir dokunuşları ile yemeği bambaşka bir düzleme çıkarıveriyorlar. Karabiber kimyon kısırlığından kurtulmak, baharat yelpazemizi geliştirmek, genişletmek lazım. Dumanı Üstünde özellikle baharat kullanma konusunda insanı çok geliştiriyor. O baharatlar ki bi pırasayı, bi ıspanağı, bi pancarı, bi bezelyeyi (üstelik de konserve), bi kabağı aşık olunası çorbalar haline dönüştürüveriyor. Tarifte verilen baharatı evde yok diye es geçmemeli, bi baharatçıya gitmeli, almalı. Üşenmemeli.

  8. Çorba ateşten alındıktan sonra mutlaka ağzı kapalı olarak dinlendirilmeli, demlenmeli. Sakinleştirilmeli. En az yarım saat. Yani çorbanın altını kapatıp hemen sofraya getirmek yok.
Ben her sabah aynı saatlerde (bebek uyurken) büyük bir hassasiyetle daha önceden belirlediğim (çoğunlukla Dumanı Üstünde’den) çorbayı tüm bu noktalara dikkat ederek pişiriyorum. Ve artık hiç hayal kırıklığı yaşamıyorum.

Bu kadar dersten sonra gelelim tarife. Tabi ki Dumanı Üstünde’den.

Kremalı Ispanak Çorbası
4-5 porsiyon

500-750 gr ıspanak
1 yemek kaşığı tereyağ
1 kuru soğan, yemeklik doğranmış
1 lt su
2 yemek kaşığı krema
Yarım bardak süt
Yarım çay kaşığı muskat
1 çay kaşığı tuz
Karabiber


  1. Yağı eritip soğanı kavurun.

  2. Kabaca doğranmış ıspanağı ekleyin ve 5-10 dakika kavurun.

  3. Suyu ekleyin, 20 dakika kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirin.

  4. Blenderla püre yapıp krema, süt, baharat ve tuzunu ekleyin. Bir taşım daha kaynatıp ateşten alın.

  5. Ağzı kapalı demlendirin.

Çorbamızın Olmazsa Olmazı muskat. Namı diğer küçük hindistancevizi ya da hint cevizi. Toz olarak değil de tane olarak almak ve rendeleyerek kullanmak daha makbul. 10 tane alsanız senelerce yetiyor. Zaten hep çok az miktarlarda kullanılıyor. Eksik etmeyin derim.

Çorba, haşlanmış nohut ve makarna eklenerek taneli hale getirilebilir. Taneli hali Sinan’ın daha çok hoşuna gitti.

9 yorum:

Cocukla Cocuk dedi ki...

her türlü çorbayı çok severim ben ama çocuklar yemiyorlar artık sanırım bıktırdım onları...en kısa zamanda tekrar sevdirebilirim umarım...sevgiyle kalın:))

Dikkat! biyo var ! dedi ki...

Yeminle daha bu sabah aklımdan geçtin.Eğer bugünde bakıcam yazmamışsa mail atıcam demiştim.
Eh be öldürdün beni,nerelerdeydin.
Bu uzaylı çorbasıyla kanacam,verdiğin araları affetçem demi :/
Pıfffff!

semiramis dedi ki...

sevgili çocuklaçocuk,
Ben de artık herşeyi çorba, sulu yemek kıvamında pişiriyorum. Umarım benim minikler hiç bıkmaz, sizinkiler de yeniden sever.

semiramis dedi ki...

Biyocum,
senin için hemen yeni bir tarif daha ekledim. O affettirir miki beni??
Ayrıca bu güzelim ıspanak çorbasına uzaylı!! diyerek yapmayacağını baştan belli ettin, aşk olsun.

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Bugün Ispanak çorbası yapmayı düşündüm ve tarifi sizden buldum.Benim de 1 yaşında bir oğlum var ve bu sıralar dişten sanırım iştahı biraz yok gibi.Çorbalarla idare ediyoruz.Umarım ıspanak çorbasını sever.Sevgiler...

semiramis dedi ki...

merhaba Ceren,
umarım bizim gibi evdeki herkes sever bu çorbayı. Bebeğin için, benim bebeğimin çok sevdiği başka bir ıspanak yemeğini de önerebilirim.
http://www.bebegimneyesin.com/misir-unlu-ispanak-yemegi/
Ben bu sitedeki yemekleri çok beğeniyorum.
Benimkinin de yakında tekrar başlar diş sancıları. Hepimize kolay gelsin.
sevgiler...

Adsız dedi ki...

buralardan ödevlerimi yapıyorum tarif oğreniyorum.herkese öneriyorum

Uma dedi ki...

Semiramiscim super yemekler var sitende sagol :) Hint baharatlarini begenerek kullaniyorsan asli "hing" turkcesi seytan tersi diye gecen baharati da denemeni tavsiye ederim. Bir tencere yemege bir cay kasigindan fazla konulmasa daha iyi. Cok agir bir baharat, kokusu kotudur ama yemege karisinca super olur. Biraz al dene istersen :)
Sevgiler,

larcencielblog dedi ki...

Oğlum, aynen benim gibi, maydanoz, dereotu, ıspanak tarzı, yerken diline damağına dolanan yemeklerden pek hazetmiyor.
Yukarıda linkini verdiğiniz mısır unlu ıspanak yemeğini denedim, 2-3 çataldan sonra istemedi; ben evde bulgurlu kıymalı ıspanak yaptım daha önce, hep çok zor yedi. Tam "çorba olarak vermenin bir yolunu bulmam lazım" diye düşünürken sitenizi buldum! Bu çorba da çok lezzetli görünüyor, sanırım oğlum da oğlunuz gibi taneli versiyonunu daha çok sevecek!
Teşekkürler tarif için!

Related Posts with Thumbnails