21 Ocak 2010 Perşembe

Ispanak Böreği

Arası bol ıspanaklı, peynirli, yumurtalı. Yufkası az, iç harcı bol bol.
Çok güzel oluyor. Özellikle Sinan’ın en bayılarak yediği börek. Benim de öyle.
Her hafta yarım kilo ıspanak börek için, 1 kilo pırasa “limon çorbası” için mutlaka alına!!

Ispanak Böreği
Mini firin tepsi boyutuna göre

Yarım kilo taze ıspanak (ya da 300 gr donmuş ıspanak)
1 kaşık zeytinyağı
1 küçük kuru soğan
3 sap yeşil soğan, 1 diş sarımsak
1 ¾ bardak peynir (1 bardak lor + ½ bardak beyaz + ¼ bardak kaşar/parmesan/keş)
¼ bardak maydanoz, kıyılmış
4 yumurta
½ çay kaşığı muskat rendesi
Tuz, karabiber

2 tane yufka
4-5 kaşık zeytinyağı (yufkaların arasını yağlamak için)

  1. Ispanakları güzelce ayıklayıp yıka. Uygun büyüklükte bir tencereye bütün halde koyup ağzını kapat ve kısık ateşte, sönene kadar pişir (10 dk). (Donmuş ıspanak kullanıyor iseniz işlemlere bu aşamadan başlayın) Süzgece al. Soğuyunca fazla suyunu elinle sık ve doğra.
  2. Kuru soğanı yemeklik doğra. Tavada 1 kaşık zeytinyağında kavur. Sarımsak ve doğranmış ıspanakları ekle. Bir iki çevir. Tuzunu ve karabiberini ekle. Altını kapat.
  3. Büyük bir kaba kavrulmuş ıspanakları koy. Üzerine diğer malzemeleri ekle (yumurta, maydanoz, peynirler, muskat rendesi). İyice karıştır.
  4. Fırın tepsisine (mini fırın tepsisini kullanıyorum) yağlı kağıdı ser ve tabanını zeytinyağı ile yağla. 1 tane yufkayı kenarları tepsiden taşacak şekilde ser.
    Diğer yufkayı elinle 2’ye böl. Tepsideki yufkaya az yağ gezdir. Yarım yufkayı ser.
  5. Ispanaklı iç harcın hepsini yufkaların üzerine yay. Kalan yarım yufkayı üzerine kapat.
  6. Kenardan taşan yufka kenarlarını da yine kat aralarına az yağ sürerek tüm malzemenin üzerine kapat. Yufkanın üzerini de yağla.
  7. 180 derece ısıtılmış fırında, 30-35 dakika kızarana kadar pişir.
  8. Ilınınca tepsiden çıkar ve kare şeklinde keserek servis yap.

Çok Önemli Not: Peynir kombinasyonlarını dolabınızdaki peynirlere göre değiştirebilirsiniz. Yalnız tuzu, peynirlerinizin tuzluluk oranına göre ayarlamayı unutmayın. Ben kahvaltı peynirlerinin tabakta kalan ve artık kahvaltıda yenmez halde olanlarını hemen rendeleyip bir buzluk poşetinin içinde buzluğa kaldırıyorum. Kalan peynirleri, karışık olarak torbanın üzerine eklemeye devam ediyorum. Elimde her zaman karışık bir peynir rendesi hazır halde bulunuyor. Börek ve fırın yemeklerinde hemen çıkarıyorum buzluktan, alıyorum ne kadar kullanacaksam. Çok pratik oluyor, tavsiye ederim.

Afiyet olsun.

12 Ocak 2010 Salı

Sebzeli Yeşil Mercimek Yemeği

Pırasa Çorbası
Sebzeli Yeşil Mercimek Yemeği
Kuskus Salatası (kısır)

Dün aldığım kütür kütür pırasalarla bol limonlu bir pırasa çorbası pişirdim. Sinanın son 2 senedir hala en sevdiği çorba neyse ki. O ben ne kadar pırasa çorbası desem de limon çorbası demeyi tercih ediyor. Muskat ve toz zencefil. Bu çorbayı çok özel yapan iki baharat. Onlarsız yapmayı denememek lazım.
Bol sebzeli yeşil mercimek yemeği pişirdim. Soğan, havuç, kırmızı biber ve sarımsak zeytinyağında az tuz ilavesi ile kavrulur. Küçük küp şeklinde doğranmış kerevizler ve az bir salça ilave edilir. Yarım saattir sıcak suda beklemekte olan yeşil mercimekler de süzülerek tencereye eklenir. Sonra gelsin baharatlar: tuz, karabiber, kimyon, kendi yaptığım bir hint baharat karışımı olan garam masala. 1 bardak mercimek’e 2 bardak sıcak su ilavesi ile, altı kısık, ağzı kapalı 15-20 dakika pişirilir.
Bu yemeği yarım bardak mercimek yarım bardak bulgur şeklinde yapmış ve bu bol sebzeli, mercimekli pilav halini de pek bir beğenmiştik. Yeşil mercimekli bu hali yanına pilavımsı bir şeyler istiyor.
Yanına bulgur pilavı yapacaktım ama son anda fikrim değişti. Yarım bardak ince bulguru, yarım bardak sıcak su ve az salça karışımı ile bekletip şişirdim. İçine baharat olarak tuz, karabiber, kimyon, sumak, kuru nane, sebze olarak ise boll maydanoz ve domates ekledim. Üzerinden sızma zeytinyağı ve limon suyu gezdirim. Az malzemeli bir kısırımız oldu. Bol ekşili, bence pilavdan daha güzel yakıştı mercimeğin yanına.
Bol marul ve ev yapımı yoğurt, kısır ve mercimek yemeğimiz ortaya, pırasa çorbalarımız tabaklara.
Böyle bir sofra, günlük tüketilmesi gereken tüm besin gruplarını içeriyor: tahıl, baklagil, süt ürünü, sebze (hem pişmiş, hem taze). Yani karbonhidrat, protein, vitamin, mineral ve bol lif!
Sinan hepsinden çok güzel yedi. Civan hiçbir şeye ağzını sürmedi. Çok fena hasta. İyileşince umarım böyle bir sofranın hakkını o da verir.
En kötü soframız böyle olsun.

Falsolarım: Sebzelerim organik değil. Bir de, normalde bu mevsimde domates almıyorum ama uzun zaman yemeyince insan özlüyor. Görünce dayanamadım. Almamak lazım. Ve sebzelerim için hemen Ali Yener (Alaplı) çiftliğinden haftalık kutu almayı organize etmem lazım.

Related Posts with Thumbnails