
Ve de yulaflı. Daha sağlıklısını düşünemiyorum bile. Demiştim mafine taktığıma. Bu da sağlık fışkırıklı tatlı olanı. (Bu fışkırık lafına mı çok gülerdik biz Hatice?)
İçinde yok yok az sonra okuyacağınız gibi. Özellikle büyüklerin beğenisini kazanacağına eminim, geriden geriden gelen tahin tadı ile. Sinanın tahinle arası pek yok. Bu şekilde yedi ama. Ona bebekken yedirmemiştim hiç tahin, aklıma gelmemişti. Halbuki bebeklere 8. aydan itibaren verilmesi öneriliyor, özellikle yabancı kaynaklarda. Ne bilgi varsa onlarda var zaten.
İçinde paha biçilemez değerde besinler mevcut. Neler olduğunu saymayayım, okuyor ve anında unutuyorum zaten:( Ama buraya yazarsam belki de hiç unutmam. Durun bakmam lazım önce.
Tahin susamın ezilmiş hali. Kalsiyum, protein ve bebeklerin beyin gelişiminde önemli rolü olan yağ asitleri açısından çok zengin.
Susam bir tohum. Bütün tohumlar besinle yüklüdür. Toprağa ekseniz büyür, suyun içine koysanız filizlenir. Doğa tohumun içine, gerektiğinde toprak bile olmadan yalnızca su ile, yeni bir yaşam filizlendirebilmesi için gerekli tüm besinleri konsantre şekilde doldurmuştur. Tohum bitkinin çekirdeği. Türlerin devamını sağlayan, doğanın en önemli parçası.
Issız bir adaya düşsek ve yalnızca bir yiyecek seçme şansımız olsa ayçekirdeğini seçmeliymişiz. İnsanın yaşaması için gerekli her tür besini içeriyormuş, C vitamini dışında. Filizlendiğinde ise C vitaminini de üretiyormuş. Ne fantazi ama! Bu bebeklerimizi ayçekirdeği ile beslemeliyiz demek değil tabi ama tüm tohum ve filizlerini bebeğimizin (ve tüm ailemizin) günlük beslenmesinin bir parçası haline getirmeliyiz.
Tohumların besin içeriğinden yararlanabilmek için çok çok iyi çiğnenmesi, öğütülmesi gerekir. O yüzden susam değil de tahin tüketmek çok daha yararlı.
Tohumları (ayçekirdeği, susam, keten tohumu, fındık/fıstık/ceviz vs...) bebeğimizin beslenmesine mutfak robotunda iyice öğüterek yoğurduna, meyvesine katarak dahil edebiliriz.
Yalnız öğütüldükleri zaman açığa çıkan yağ hava ile temas ederek çok çabuk acılaştığı için tohumları bütün olarak ve buzdolabında saklamalı ve bebeğimize yedirmeden hemen önce ancak yiyeceği kadarını öğütmeliyiz.
Tahini salata soslarımıza katsak, Tijen İnaltongun bir karnıbahar salatası tarifi vardır. Karnıbahar buharda pişirilir, üzerine sarımsak ve tahinli salata sosu, maydanoz... Öyle yakışır ki tahin karnıbahara, inanamazsın.
Humusu meze gurubundan çıkarsak, yapsak ve buz kalıplarında küpler halinde dondursak, sandviç sürme olarak kullansak. Özellikle dışarı parka, bahçeye çıkarken...
Fasulye salatası da yapsak yine tahin sosla. Sonra mafine, keke, poğaçaya koysak. Bu kadar tahin yeterli olur herhalde.
Bebeklerimize, 8. aydan itibaren her gün yoğurdunun, meyvesinin içinde 1 tatlı kaşığı tahin yedirmeyi ihmal etmeyelim. Tahini buzdolabında saklamayı da.
Ne yazdım, ne yazdım. Okuyan olacak mı bunca şeyi merak ediyorum.
Tahinli Yulaflı Mafin
12 adet mafin
1 bardak = 250 ml
1 bardak tam buğday unu
1 bardak yulaf
2 yumurta
1 bardak yoğurt
1/4 bardak tahin
1/4 bardak zeytinyağı
1/2 bardak kahverengi şeker (ya da pekmez)
1/3 bardak haşhaş/ya da ayçekirdeği/ya da parçalanmış ceviz/fındık
1 paket kabartma tozu
1/2 bardak kuru üzüm/ya da başka bir kuru meyve
- Kuru malzemeleri (un, yulaf, şeker, haşhaş, kabartma tozu, kuru üzüm) bir kapta, ıslak malzemeleri (yoğurt, yağ, tahin, yumurta) başka bir kapta karıştırın.
- Islak malzemeyi kuru malzemeye ekleyin ve tahta kaşıkla karıştırın.
- Yağlanmış mafin kalıplarına paylaştırın ve 180 derecede yaklaşık 20 dakika pişirin. pişip pişmediğini kendinize has yöntemle kontrol etmeyi ihmal etmeyin (bıçak, kürdan falan..)