6 Aralık 2007 Perşembe

Pileli Kabak Böreği

Pileli böreği ilk kez Portakal Ağacı’nda görmüştüm. Kesin şahane olur diye yaptım, hakkaten öyle oldu. Normalde çok fazla börek yapmam. Bi pişirsen çok olur, ilk yiyince iyi de sonra sürünür de sürünür. Bi de çocuk yemezse iyice hevesin kaçar. Ama bu pile olayı bütün bu sorunları ortadan kaldırıyor. Birincisi, 1 yufka ile bile yapabiliyosun. İkincisi, neli yaparsan yap iç malzeme ile yufka dengesi çok güzel oluyor ve iç ile yufka bütünleşmiş oluyor. Yani çocuklar, içini yufkadan ayıramıyor. Üçüncüsü, ince bir börek oluyor, çok kibar, çok narin.
Bu şekilde yapınca Sinan bayıldı böreğe. Domates çorbası ile birlikte yapıyorum genelde. Bi kaşık çorba alıyor, sonra bir parça börek. Yüzünde “ne kadar doğru bir şey yapıyorum di mi anne” bakışı, gülümseyerek kafasını iki yana sallayarak yiyor. Öyle görünce onu öpücüklere boğasım geliyor. Tutuyorum kendimi. Aman dikkati dağılmasın! Toplaması öyle zor ki çünkü.

Börekte de bir arayışa girmem uzun süre. Börek artık kabaktır benim için, piledir. İncedir, kibardır, narindir.

Pileli Kabak Böreği
Ölçüler mini fırın tepsisine göredir.
1 bardak=250 ml
2 yufka
2 kabak, rendelenmiş
1/2 bardak yoğurt
1/2 bardak süt
1/2 bardak peynir (kaşar, beyaz, dil, örgü, labne vs.)
1/4 bardak zeytinyağı
Maydanoz, dereotu
2 yumurta
Karabiber, kırmızıbiber
  1. Yufka hariç tüm malzemeler karıştırılarak iç malzemesi hazırlanır.
  2. Yufkanın biri tezgaha serilir. Üzerine iç malzemenin yarısı tüm yufkayı ıslatacak şekilde yayılır.
  3. Üst ve alt uçları pilelendirilerek ortada birleştirilir.
  4. Ortadan ikiye bölünür (yani tepsinin boyuna göre) ve yağlı kağıt serilmiş olan tepsiye yerleştirilir.
  5. Aynı işlem pek tabi ki diğer yufka için de tekrar edilir.
  6. 180 derece ısıtılmış fırında pişirilir.

Related Posts with Thumbnails